Izvor: Radio 021, 16.Nov.2019, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bez investicija možemo doći u situaciju da uvozimo značajne količine struje"

Da li će Elektroprivreda Srbije uskoro doći u poziciju da neće uspevati da održi postojeći nivo proizvodnje, a kamoli da odgovori na buduću tražnju, kao što je rekao predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović, i to sve zato što su decenijama investicije manje od amortizacije?

Kako piše Danas, ranijim procenama Fiskalnog saveta navodi se da će u narednih šest godina EPS morati da proizvede dodatnih 5.000 gigavata sati struje, što je 15 odsto sadašnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << proizvodnje. Kada se na to doda eventualna primena EU direktive o visokim ložištima zbog koje bi do 2023. godine trebalo da ugasimo neke od najstarijih termoelektrana, Fiskalni savet je ocenio da u narednih šest godina EPS mora da investira najmanje tri milijarde evra u izgradnju novih i rehabilitaciju postojećih elektrana, kao i u smanjenje gubitaka tokom prenosa energije.

I pored toga, neophodne su značajne investicije u ekologiju s obzirom na to da su TENT i Kostolac među najvećim termoelektranama zagađivačima u Evropi. Ukazano je da je EPS u svoj razvoj dugo investirao iznose manje od amortizacije, zbog čega se kapaciteti tog javnog preduzeća smanjuju, pa uskoro neće uspeti da održava postojeći nivo proizvodnje, a moraće da zadovolji i buduću tražnju.

Problem je što EPS pravi suviše mali profit da bi mogao da finansira tolike investicije. U 2018. JP EPS je ostvario neto dobit od 2,8 milijardi dinara, dok je EPS grupa zabeležila gubitak od 600 miliona dinara. Još više zabrinjava to što je od planiranih 49,8 milijardi dinara investicija prošle godine realizovano svega dve trećine.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Ljubodrag Savić navodi za "Danas" da se u EPS ne ulaže dovoljno, jer od 1988. nije izgrađen novi proizvodni kapacitet i sve se svodi na investiciono održavanje. On kaže da se za vreme sankcija, kada je reč o proizvodnji struje, "krpilo", ali da se to nastavilo i posle.

Profesor na FEFA Goran Radosavljević podseća da bi, po direktivama EU, neke termoelektrane već trebalo da budu ugašene.

"Bez investicija možemo da dođemo u situaciju da uvozimo značajne količine struje", upozorava, dodajući da su termoelektrane jako stare, a da blok u Kostolcu koji grade Kinezi nije dovoljan da zameni neku od velikih elektrana.

"Ako Srbija bude imala rast od 3,5 do četiri odsto i još sa novim tehnologijama, električnim automobilima, letnjim skokovima u potrošnji, to će teško biti dovoljno", zaključuje Radosavljević.

Autor: Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.