Džem Master Džej – najbolji gitarista koji nije svirao gitaru

Izvor: Studnel.com, 30.Okt.2015, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džem Master Džej – najbolji gitarista koji nije svirao gitaru

Rođen je 21. januara 1965. u Bruklinu, delu Njujorka. Sa samo tri godine je počeo da svira trubu. Svirao je još i bas, gitaru i bubnjeve u raznim grupama, dok nije otkrio gramofon. Tada je odlučio da će to postati njegov instrument. Zbog svog velikog muzičkog iskustva brzo se izveštio i sa samo 13 godina je počeo samostalno da nastupa na žurkama. Prvo je nastupao u parkovima, potom u lokalnim barovima, dok je kasnije i sam organizovao žurke u >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << Njujorku. Kada je dobio nekoliko legendarnih Technics 1200s gramofona, njegov napredak je postao munjevit jer je noću, umesto da spava, vežbao sa uključenim slušalicama.
Kako je sam govorio, postao je di-džej samo kako bi bio deo nekog benda. Godine 1982, po završetku srednje škole, upoznao se sa Džozefom Run Simonsom i Derilom D.M.C. Mekdenijelsom i sa njima oformio legendarnu hip-hop grupu Run − D.M.C. Oni su postali prva grupa koja je probila hip-hop pravac u mejnstrim vode muzičke industrije. To su dokazali time što su njihovi albumi bili prvi albumi tog žanra koji su se prodali u zlatnim, platinastim i multiplatinastim tiražima. Takođe su prva hip-hop grupa koja je krasila naslovnu stranu magazina Rolling Stone i čiji su spotovi emitovani na MTV-u.

Foto: www.ign.com
Kritičari ih smatraju najuticajnijom hip-hop grupom svih vremena, kao i onom koja je oblikovala zvuk modernog hip-hopa time što se udaljila od svojih izvornih žanrova – fanka i diska. Kasnijim radovima u pravcu rep roka utabali su stazu mnogim bendovima poput Rage Against the Machine, Red Hot Chilli Peppers, Linkin Park i drugima. Svojim stilom oblačenja – fedora šeširima, farmerkama i adidas trenerkama i patikama – odustali su od tada uobičajenog napadnog oblačenja i postavili nove kul standarde.
Džem Master Džej je svojim virtuoznim di-džejingom i produkcijom umnogome skrenuo pažnju muzičke javnosti na značaj muzičkog dela hip-hopa. Zbog svojih veština kojima je na gramofonima manipulisao gitarskim rifovima sa ploča drugih izvođača, magazin Spin ga je stavio na 10. mesto liste 100 najboljih gitarista svih vremena. Otkrio je i za svoju izdavačku kuću potpisao grupu Onyx, koja će kasnije imati kultni status među ljubiteljima hardkor hip-hopa. Takođe je spojio Čak Dija i Rika Rubina, najuticajnijeg MC-ja i najuticajnijeg muzičkog producenta. Osnivač je i Scratch DJ Academy škole na Menhetnu, gde se mladi uče njegovim veštinama.
Na dva uzastopna Božića preživeo je saobraćajnu nesreću i napad vatrenim oružjem. Nažalost, 30. oktobra 2002. godine je ubijen u studiju u Njujorku i do današnjeg dana ubistvo nije razjašnjeno.
Izvori: jammasterjay.info, spin.com.

na danasnji dandzem master dzejbiografijamuzikadjhip hop
Pogledaj vesti o: Dzej

Nastavak na Studnel.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.