Izvor: RTS, 08.Mar.2021, 06:57

Zašto je "ikona" sorta pšenice koja odoleva klimatskim promenama

Napredovanje u poljoprivrednoj proizvodnji zahteva i primenu novih tehnologija. Prateći klimatske promene koje su iz godine u godinu sve izraženije, naši naučnici otkrivaju i nove sorte pšenice koje i u izmenjenim klimatskim uslovima daju dobar rod.
Na imanju zemljoradničke zadruge četvrti oktobar iz Banatskog Dvora ovih dana je u toku prolećna setva jare pšenice. Reč je o eksperimentalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << semenu kojim će zasejati 20 hektara. Zemljište za setvu je dobro pripremljeno, urađene su sve agrotehničke mere.

"Osnovna obrada je urađena krajem novembra,zatvorena je vlaga i za sada vlage ima, priprema je urađena relativno skoro. Vlage ima dosta, setva ide, zemljište je idealno pripremljeno tako da mislim da su svi uslovi idealni za prolećnu setvu pšenice", kaže Branko Poznanović iz Banatskog Dvora.
Tipične jare sorte pšenice ne poseduju genetsku otpornost prema niskim temperaturama što ograničava njihovu setvu u jesen.
"Ikona može da se seje od oktobra meseca do marta meseca sledeće godine, ima isti prinos kada je posejete u oktobru i u martu. Ona zahteva samo na loše zemljište u prolećnoj setvi da dodamo četrdeset posto više semena, a izuzetno je otporna na sušu i toplotne udare prilikom vegetacije i prilikom nalivanja zrna", ističe Lazar Janković Direktor Zemljoradničke zadruge "Četvrti oktobar" iz Banatskog Dvora.
Prinos u najvećoj meri zavisi od roka setve i nivoa primenjenih agrotehničkih mera. Žetva se obavlja kada i ozime pšenice, a uz svu primenu agrotehnike prinosi mogu biti i preko pet tona. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.