Izvor: Blic, 22.Jan.2018, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VILA BLED, BELI DVOR, DEO SVETOG STEFANA Šta sve Karađorđevići traže da im se vrati iz cele bivše SFRJ

Pred Komisiju za povraćaj i obeštećenje Crne Gore stigao je zahtev princa Aleksandra Karađorđevića i njegove supruge Katarine, kojim traže da im se vrati i zemlja na ostrvu Sveti Stefan, što je samo jedna od niza nepokretnosti u okviru restitucije duž cele teritorije bivše SFRJ.

Naime, kako su preneli crnogorski mediji, u katastarskoj evidenciji Uprave za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nekretnine upisana je zabeleška restitucije na dvorište od 13.293 kvadrata tog luksuznog grada-hotela. Ovo dvorište je između luksuznih vila koje se nalaze na ostrvu.

Naslednici kraljevske loze restitucijom zahtevaju i vilu Miločer, gotovo kompletan Miločerski park, te parcele u Pržnu, na kome je izgrađen hotel Kraljičina plaža, kao i one na kojima se planira izgradnja depadansa budućeg hotela. Restitucijom je obuhvaćen i zemljišni kompleks od gotovo pet hiljada kvadrata iznad Miločerskog parka, koji je trenutno uknjižen na Prvu banku.

Podsećamo, princ Aleksandar II Karađorđević, Katarina Karađorđević i ostali naslednici su preko svojih advokata još 7. aprila 2005. podneli zahtev da se Karađorđevićima vrati celokupna imovina u Crnoj Gori, koju pored vile Miločer čine i plac sa rodnom kućom kralja Aleksandra na Cetinju i dvorac “Ljeskovac” na Rijeci Crnojevića.

Komisija za povraćaj i obeštećenje opštine Budva je 2007. odbila zahtev Karađorđevića, a potom je, nakon prebacivanja nadležnosti na Regionalnu komisiju za povraćaj u Baru, ponovljena odluka budvanske komisije. I jedna i druga komisija su imale isto stanovište. Prvo je, naime, bilo da uopšte ne postoji akt o oduzimanju, odnosno tvrdili su da ne postoji crnogorski akt kojim je imovina oduzeta. Karađorđevići su uložili žalbu drugostepenom organu - Ministarstvu finansija.

Inače, Karađorđevićima je imovina oduzeta 8. marta 1947. godine, odlukom tadašnje Narodne skupštine FNRJ.

Zemlju u Miločerskom parku kupili su od starosedelaca, a kraljica Marija Karađorđević je u dvorac uložila 4,5 miliona ondašnjih dinara, a izgradnja je finansirana iz kraljevske blagajne. Ona je, takođe, izgradila i crkvu Svetog Aleksandra Nevskog na ostrvu Sveti Stefan, koja je bila porušena nakon što je Sveti Stefan pretvoren u luksuzni hotel, da bi je meštani pre nekoliko godina potpuno rekonstruisali.

Kada je reč o Srbiji, naslednici samo u Beogradu traže povraćaj Belog dvora, Studentskog doma “Lola”, zgradu “Arhiva”, kuće u Sarajevskoj i Krunskoj, dvorske bašte u Rakovici. U Negotinu i Kučevu polažu pravo na šest rudnika, u Glogovici na frabriku za preradu zlatne rude, kao i na laboratoriju za preradu zlata u Neresnici i električnu centralu u Topoli.

Od Slovenije Krađorđevići potražuju vilu Bled, zemljište na Bohinjskom jezeru, brdo kod Kranja, dok su u Makedoniji naslednici imanja u Demir Kapiji sa 2.700 hektara zemlje, na kome se nalazila hidrocentrala.

Kompleks ustupljen Grcima

Deo Svetog Stefana koji Karađorđevići potražuju crnogorska Vlada je, zajedno sa celim ostrvom, ustupila 2007. na trodecenijski zakup kompaniji „Adriatic properties“, čiji je sada vlasnik grčki biznismena Petros Statis. On je rekonstruisao vilu Miločer, kao i grad-hotel Sveti Stefan, a u samom srcu Miločerskog parka, u zaleđu devičanske Kraljičine plaža, izgrađen je i veliki spa-centar. Zahtev Karađorđevića upisan je letos, upravo u vreme kada je Ministarstvo održivog razvoja odlučilo da izda građevinsku dozvolu ovoj kompaniji da poruši stari hotel Kraljičina plaža i umesto njega izgradi duplo veći hotel, kao i depadans sa 66 apartmana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.