Svečani prijem u Starom dvoru povod gradske slave: Spasovdan je čast i obaveza

Izvor: BKTV News, 17.Maj.2018, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečani prijem u Starom dvoru povod gradske slave: "Spasovdan je čast i obaveza"

Spasovdan je pobeda života nad smrću, istakao je domaćin slave na svečanosti u Starom dvoru.

Gradski menadžer Goran Vesić priredio je večeras u Starom dvoru prijem povodom slave Grada Beograda – Spasovdana.

FOTO: Beoinfo

Vesić je tom prilikom podsetio da Beograd slavi Spasovdan 615 godina, što predstavlja naš zavet Despotu Stefanu Lazareviću, koji je 1403. Beograd proglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << glavnim gradom Srbije i uzeo Spasovdan za slavu grada. Tada je, dodao je Vesić, Srbija bila u teškom stanju, stisnuta između dve moćne carevine – Otomanske i Ugarske, ali je Despot Stefan našao način da posle poraza na Kosovu podigne državu i obnovi svoj narod, te da Srbija ponovo postane prosperitetna zemlja.

"Ovih šest vekova nisu baš bili srećni ni za Srbiju niti za Beograd, jer je bilo uspona i padova, ratova i razaranja, ali su se ponovo uzdizali i našli način da prežive. Sve je to dokaz da bez obzira na teške okolnosti, kada imate pravo vođstvo i lidere koji razumeju odnose u svetu, i državi i narodu može da bude bolje. Na čelu države danas imamo predsednika Aleksandra Vučića, koji na isti način vodi državu kroz teške istorijske okolnosti i pokušava da uradi najbolje za narod i zemlju", rekao je Vesić.

FOTO: Beoinfo

On je naglasio da je Spasovdan poseban dan u Srba i podsetio da je na taj dan 1349. obnarodovan Dušanov zakonik, a istog dana 1354. dopuna ovog zakonika.

"Spasovdan je pobeda života nad smrću. Otuda je on pravi praznik za Beograd jer je on na isti način pobeđivao razaranje i sve šta mu se loše dešavalo. Mi zato imamo obavezu da pronosimo slavu našeg grada i njegov dobar imidž", istakao je Vesić.

On se osvrnuo da jučerašnje izjave da ovaj praznik ne bi trebalo da slavi država već samo crkva i ocenio ih kao politikantske.

"Spasovdan je prilika da se svi saberemo i okupimo. Beograd je velik u svim svojim različitostima, on je i srpski, i otomanski, i jevrejski, i rimski, i austrijski, i keltski Beograd. Svi ti delovi naše istorije ovaj grad čine velikim", naglasio je Vesić.

Slaviti Spasovdan nije samo čast već i velika obaveza, poručio je Vesić, a mi moramo da budemo dostojni toga.

"Oni pre nas, mi sada i oni koji će doći samo smo gosti u Skupštini grada, a obaveza je da svakog dana uradimo nešto dobro za ljude jer ćemo se samo po tome pamtiti. Zato gradimo naš Beograd, gradimo bolju i srećniju budućnost za sve građane Beograda, koje god da su vere i nacije. Ipak, ne zaboravimo ko smo, odakle smo i šta smo, niti našu istoriju, tradiciju i kulturu jer samo tako imamo pravo na bolju budućnost", poručio je Vesić.

FOTO: Beoinfo

Arhimandrit Stefan Šarić preneo je blagoslov patrijarha Irineja, prenoseći njegove reči da mu se čini da se Beograd vraća nemanjićkoj priči. On je izrazio zahvalnost domaćinu i njegovim saradnicima, koji su se potrudili da okupe velik broj ljudi.

"Zajedničkim okupljanjem, svedočimo da imamo čime da se ponosimo, tradicijom od preko šest vekova. Tako pokazujemo svima da smo faktor u ovom kraju, što je važno i predstavlja radost za sve nas – rekao je arhimandrit", naglašavajući da Beograd jeste svet.

FOTO: Beoinfo

Gosti slave bili su predstavnici Vlade Srbije, diplomatskog kora, drugih gradova i opština, Gradske uprave, javnih komunalnih preduzeća, te verskih zajednica, kulturnog i javnog života. Na svečanosti su nastupili crkveni hor „Sveti Dimitrije” i hor „Čarolija”.

FOTO: Beoinfo

Osim Vesića, koji je ovogodišnji domaćin slave, mnogobrojne goste dočekali su i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, glavni urbanista Milutin Folić i članovi Gradskog veća Tanja Popović, Dragomir Petronijević, Aleksandar Marković i Radenko Durković.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.