Izvor: RTS, 26.Jan.2021, 21:55

Predratni magacin šabačkog trgovca odoleo zubu vremena

Magacin nekadašnjeg bogatog šabačkog trgovca Milana Markovića, sakriven u dvorištu centralnog gradskog jezgra – odoleva vremenu već skoro vek i po. Mnogi Šapčani i ne znaju da je magacin za suve šljive i pšenicu bio među prvim privatnim spratnim objektima u gradu.
Sa terase vladičanskog dvora krajem 19. veka jedino se on mogao videti. Između gradskih prizemnih kuća izdizao je magacin žitnog trgovca Milana Markovića, sa preko 300 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kvadrata, građen u temelju unakrsnom ciglom, zidovima od pola metra i oblovom građom.

Od metalnih vrata i prozora do stepeništa u magacinu u kojem su se skladištile suve šljive i pšenica, koja se izvozila preko Save, ništa nije menjano.
"Drveni pod, patos, potkrovlje isto ostalo samo, što je oronulo, a ove grede sve je to dolazilo preko Drine jer nije bilo drugog prevoza, i ove lamperije gde se pakovala šljiva, sve je isto", kaže praunuka Milana Markovića Vera Njegić.
Posle rata magacin je konfiskovan, menjao je korisnike i vlasnike i ostao nepromenjen i za restitucionalno razrešenje. Potomci imućnog trgovca sećaju se zelenih knjiga ispisanih mastilom i perom i u gram upisivane robe. Do magacina i dalje vodi kaldrma stara skoro vek  po.
"Ovde su prolazili kamioni sa 50 tona i podloga je tako dobro urađena da se deformisalo vrlo malo, iako je tada rađeno samo za šinska kola, kakav je kvalitet radova bio. Ovde je bila zidana kanalizacija kao što je zidana kanalizacija u svim velikim evropskim gradovima tog vremena, i sad može da se zakopa i da se nađu ostaci svega toga", objašnjava praunuk trgovca Veroljub Marković.
Celo dvorište Milana Markovića nasledio je sinovac, potomcima vraćene kuće, stari magacin na odluku o vlasništvu i dalje čeka i propada.
"Sve je bilo oduzeto 1968, ja sam živela privatno i gledala svoje dvorište koje je bilo popločano", kaže Vera.
"To je veza sa mojim precima, mi smo emotivno vezani za to. Da sačuvamo tu autentičnost, ne možemo samo da živimo od novih i novih, kako ćemo sačuvati svoj identitet", smatra Veroljub.
Sačuvali su potomci u dvorištu i stari kamen graničnik, činiju za voće i rešenje o povraćaju stambenih objekata iz 1952. godine.
Čuvaju, kažu, i uspomene na nekadašnje zlatno trgovačko doba, na gradsku istoriju. Vremenu i dalje odoleva i stari magacin, samo sada sakriven među brojnim višim građevinama.
Pogledaj vesti o: Dvor

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.