Linta u HR: Jedino SPC može da sačuva zemlju proteranih Srba

Izvor: Večernje novosti, 15.Dec.2018, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta u HR: Jedino SPC može da sačuva zemlju proteranih Srba

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta posetio je u petak episkopa gornjokarlovačkog Gerasima u vladičanskom dvoru u Karlovcu i razgovarao o položaju Srba Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta posetio je u petak episkopa gornjokarlovačkog Gerasima u vladičanskom dvoru >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << u Karlovcu. Tom prilikom razgovarali su o teškom položaju preostalih Srba u Eparhiji, kao i izgradnji pravoslavne crkve u Vrginmostu, za koju je, nakon posete predsednika Aleksandra Vučića ovom kraju, sredstva obezbjedila Vlada Srbije. Takođe, razgovaralo se i o mogućnostima obnove pravoslavnih svetinja u drugim delovima Eparhije, piše u saopštenju. Posebna pažnja posvećena je temi zaštite poljoprivrednog zemljišta proteranih Srba i drugih oštećenih građana koji žive van Hrvatske. Linta je predložio episkopu Gerasimu da naša crkva treba da ima daleko aktivniju ulogu u očuvanju srpske zemlje, sa čim se vladika složio. "Od završetka rata 1995. godine do danas Hrvatska je otela više od 800 hiljada katastarskih parcela poljoprivrednog zemljišta građanima srpske nacionalnosti", rekao je Linta i dodao da bi svakom proteranom Srbinu trebalo pružiti pravnu pomoć da svoju zemlju vrati u posed. U slučaju da Srbi nisu u stanju da obrađuju svoju zemlju, jer žive izvan Hrvatske, treba im omogućiti da je mogu dati na korišćenje na određeni vremenski period Srpskoj pravoslavnoj crkvi, rekao je Linta. On je naglasio da će sa ovim predlogom upoznati i ostale vladike čija se sedišta Eparhija nalaze na području Hrvatske.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Linta: Jedino SPC može da sačuva zemlju proteranih Srba

Izvor: RTS, 15.Dec.2018

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta posetio je u petak episkopa gornjokarlovačkog Gerasima u vladičanskom dvoru u Karlovcu sa kojim je razgovarao o teškom položaju preostalih Srba u Eparhiji, kao i izgradnji pravoslavne crkve u Vrginmostu, za koju je sredstva obezbedila...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.