Izvor: Radio 021, 30.Nov.2018, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karađorđevići spremni da idu u Strazbur zbog Belog dvora

Porodica Karađorđević žaliće se na najavljenu odluku Agencije za restituciju da im kompleks Belog dvora na Dedinju bude vraćen zajedno sa ostalim nekretninama na čije obeštećenje imaju zakonsko pravo.

To je najavio Zoran Živanović, advokat prestolonaslednika Aleksandra, prenose Novosti.

Živanović poručuje da Upravni sud jeste poništio odluku Agencije kojom su odbijeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zahtevi Karađorđevića da im oduzeti dvorski kompleks bude vraćen ili da za njega dobiju obeštećenje, ali dodaje da Agencija ne može sada da donese odluku da obešteti Dvor, jer nema pravo da odlučuje o njemu pre donošenja posebnog zakona.

"U Zakonu o vraćanju imovine decidirano stoji da će se o Dvoru odlučivati posebnim zakonom. Karađorđevići su morali da podnesu zahtev za povraćaj sve imovine koja im je oduzeta, pa i za Beli i za Stari dvor. Agencija, međutim, o dvorovima nije smela da odlučuje pre donošenjea posebnog zakona", kaže Živanović.

Ona posebno ne može da donese odluku o obeštećenju za dvorski kompleks i za ostale nekretnine do zakonskog maksimuma od 500.000 evra. To može da bude, ističe, zakonski maksimum za isplatu ostale imovine na koju dinastija ima pravo, ali odluka o Dvoru mora se doneti naknadno, u skladu sa budućim zakonom.

"Ukoliko Agencija za restituciju zaista donese odluku o obeštećenju pre donošenja zakona, opet ćemo se žaliti Ministarstvu finansija, pa Upravnom sudu. Ako i Upravni sud potvrdi odluku Agencije, obratićemo se Ustavnom sudu i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu", najavljuje Živanović.

Podsetimo, Upravni sud poništio je rešenje Ministarstva finansija kojim je odbijen zahtev dinastije Karađorđević za povraćaj Belog dvora na Dedinju ili obeštećenje.

"To znači da država definitivno ostaje vlasnik Belog dvora, a da će Karađorđevići dobiti naknadu kada se donesu odluke o obeštećenju i za drugu imovinu na koje imaju zakonsko pravo. Buduća namena Belog dvora biće određena posebnim zakonom", rekla je direktorka Područne jedinice Agencije za restituciju za Beograd Ivana Živković.

Porodica Karađorđević potražuje kompleks Belog i Kraljevskog dvora, pet kuća u Beogradu, livade kod Sokobanje, umetnička dela, srebrninu i ostale vrednosti.

Autor: Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.