Izvor: RTS, 22.Okt.2020, 11:56

Izložba "Rukopis, vreme, trag" u šabačkoj biblioteci

Povodom rođendana Biblioteke šabačke, u holu zdanja postavljena je izložba "Rukopis, vreme, trag" autorke Sonje Bokun Đinić, koja je originalnim rukopisima poznatih ličnosti dočarala njihovo divljenje prema hramu knjige i utiske zapečaćene u vremenu i prostoru.
Rukopisi Janka Veselinovića, Stanislava Vinavera i drugih velikana, pisma Ksenije Atanasijević, Jele Spiridonović Savić, Jovana Žujovića šabačkoj knjižnici i čitaonici samo su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << deo izložbe rukopisa poznatih ličnosti koji su u trenutku ukrstili svoj put u dvoru knjige.

"Ovde postoji najstarije pismo vladike Joanikija Neškovića koji je gradio Vladičanski dvor, koji je danas jedan od najlepših uspomena ovoga grada. Sreću se i zapisi Svetlane Velmar Janković o vladičanskom dvoru koja je uvek isticala njegovu magiju, divila mu se, koja je uvek volela da dođe ovde jer je podsećalo na njenog književnog junaka, kneza Mihaila koji je ovde boravio", kaže autorka izložbe Sonja Bokun Đinić.
Rukopisi su, kaže autorka, zajedništvo na mapi vremena i prostora jer Šapčani,  poput arhivara u Zavičajnom odeljenju Biblioteke, čuvaju tragove prošlosti darujući na uvid zaboravljeno i zapamćeno.
U vanvremenskom prostoru Biblioteke šabačke koju pisci rado nazivaju "vilinskim dvorom", smeštene su i knjige sa posvetama, poput onih Ruti i Oskaru Daviču od Ive Andrića ili Dobrice Ćosića, ili onih iz novijeg doba, kao posveta Dušana Kovačevića: "Poklon kao uzdarje za knjige koje sam pozajmljivao, čitao i učio kao ukućanin ove biblioteke".
Posetioci mogu videti i retke fotografije i besede iz novijeg vremena Ljubomira Simovića, Davida Albaharija, utiske slavnih gostiju biblioteke, rukopis knjige Gorana Petrovića.
"Njegova priča, parabola koja je ovde nastala, rekla sam za proslavu 170 godina Biblioteke pre tri godine, gde je on, inspirisan gradnjom aneksne zgrade napisao priču o paraboli, o neimaru koji gradi i odlazi ne okrećući se prema svom delu", ističe autorka izložbe. 
Izložbu koja je zaveštanje i mozaik sećanja, posetioci mogu videti i onlajn, na novom mestu susreta, jer se Biblioteka šabačka prilagodila novom vremenu u stalnoj misiji pokretača kulture.
Pogledaj vesti o: Dvor

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.