Izložba Majska skupština 1848. - 170 godina posle

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2018, 06:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Majska skupština 1848. - 170 godina posle"

Izložba "Majska skupština 1848. - 170 godina posle" otvorena je u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima.

Ove godine poklopila su se tri značajna jubileja: 100. godišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, 170. godišnjica održavanja Majske skupštine u Sremskim Karlovcima i 200. godišnjica rođenja slikara Pavla Simića (1818-1876).

Sva tri jubileja preplela su se u jednoj slici "Srpska narodna skupština 1. maja 1848. godine" Pavla Simića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koja je centralna tema izložbe "Majska skupština 1848. - 170 godina posle".

Ona ukazuje na prepletenost životnog puta jednog umetnika i istorijskog događaja kojem je prisustvovao i koji je zabeležio na slici, a istovremeno i na značaj ovog remek-dela u kolekciji Galerije Matice srpske i nacionalnoj umetnosti i vizuelnoj kulturi.

Nakon prikazivanja izložbe u Galeriji Matice srpske (13.maj - 1.oktobar 2018), a u susret obeležavanju 100. godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji izložba će biti prikazana i u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima.

Slici "Srpska narodna skupština 1. maja 1848. godine", koja predstavlja centralni eksponat izložbe, pridružena je istoimena kompozicija izvedena u tehnici grafike i fotografija Pavla Simića, a upotpunjena je tekstovima o autoru i slici, predmetima i dokumentima, kao i dokumentarno-igranim filmom koji je u povodu jubileja snimila Radio-televizija Vojvodine u saradnji sa stručnjacima Galerije i koji će se emitovati tokom trajanja izložbe.

Autori izložbe su dr Snežana Mišić i mr Danilo Vuksanović, a izložbu prati dvojezična publikacija sa autorskim tekstom dr Snežane Mišić u kojem se slika tumači u kontekstu političko-istorijskih okolnosti i nacionalnih težnji srpskog naroda na teritoriji Austrijskog carstva u 19. veku.

Izložba će u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima biti otvorena do 25. oktobra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.