GASIFIKACIJA SRBIJE U PUNOM JEKU: Počeli radovi na izgradnji Turskog toka kroz našu zemlju i širenje Banatskog dvora

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Maj.2019, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GASIFIKACIJA SRBIJE U PUNOM JEKU: Počeli radovi na izgradnji "Turskog toka" kroz našu zemlju i širenje "Banatskog dvora"

Počela izgradnja "Turskog toka" toka ka Subotici, kao i širenje skladišta gasa u Banatskom dvoru.

Izgradnja prve deonice gasovoda "Turski tok" ka Šajkašu u Subotici, zvanično je počela u petak, a u planu je i proširenje podzemnog skladišta gasa "Banatski dvor", pišu beogradski mediji. Gasovod "Turski tok" ulazi u Srbiju kod Zaječara, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << a izlazi kod Horgoša i dalje ide u Mađarsku.

Jedan krak ići će prema Republici Srpskoj, gde će se transportovati oko milijardu kubika gasa, a jedan od Gospođinaca, kako bi se gas iz "Turskog toka" iskoristio i za punjenje "Banatskog dvora".

Krak prema Hrvatskoj nije u planu, već će se cevi završavati u Mađarskoj.

Proširenje "Banatskog dvora", počeće narednog meseca i ubuduće će se skladištiti 750 miliona kubika gasa, umesto sadašnjih 350, čime će Srbija i u najhladnijim danima moći da pokrije potrebe za gasom. Tako će se dnevno utiskivati oko 10 miliona kubika gasa.

Vrednost posla vezanog za proširenje "Banatskog dvora", u kome će učestvovati i srpski i ruski partner, iznosi oko 70 miliona dolara. Ovo podzemno skladište zajednička kompanija u kojoj "Srbijagas" ima 49 odsto vlasništva, a ruski "Gasprom" 51 procenat.

Ako bude više gasa, u planu je da se gradi skladište u Itebeju, kapaciteta oko milijardu kubika i još jedno kod Pančeva. Ovaj gas iskoristio bi se za izgradnju gasnih elektrana u Beogradu, Nišu i Pančevu.

Narednih dana u planu je dalje postavljanje cevi od Velike Plane, u dužini od 55 kilometara, ka Kovinu. Jedan izlaz planiran je i kod Ćuprije. Više od pola zemljišta već je pripremljeno za kopanje, a dobijene su i građevinske dozvole.

Gasovod će se dalje nastaviti od Kovina do Šajkaša, u dužini od 112 kilometara, gde je takođe pola terena očišćeno i spremno da se cevi postave.

Vlasnik gasovoda je srpsko-ruska firma "Gastrans", koja finansira ceo projekat, dok je ruska kompanija IDC dobila posao na tenderu za izvođenje radova, a veliki broj domaćih kompanija dobiće posao upravo preko njih "Srbijagasa".
Pogledaj vesti o: Turska,   Subotica

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Počela izgradnja i deonice Turskog toka kod Velike Plane (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Maj.2019

Radovi na izgradnji Turskog toka započeli su danas i kod Velike Plane...Narednih dana u planu je postavljanje cevi u dužini od 55 kilometara ka Kovinu. Jedan izlaz planiran je i kod Ćuprije. Više od pola zemljišta već je pripremljeno za kopanje, a dobijene su i građevinske dozvole...Gasovod...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.