Izvor: RTS, 04.Sep.2021, 14:59

Blokiran kružni tok na ulazu u Cetinje, na ulicu posuto kamenje

Grupa građana probila je policijsku blokadu koja je bila na kružnom toku na ulazu u Cetinje i blokirala magistralni put Podgorica–Cetinje. Poručili su da će ostati na barikadama čitave noći, dok Srpska pravoslavna crkva ne odustane od namere da ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija bude u Cetinjskom manastiru.
Kako javlja RTCG, građani su došli do kružnog toka, probili blokadu i prosuli šut i kamenje. Oni su kod restorana "Belveder" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << postavili barikadu napravljenu od guma. Uzvikivali su "Ovo je Crna Gora" i "E viva Montenegro", prenosi RTCG.

Zbog blokade na ulazu u Cetinje ni ekipa RTS-a nije mogla da uđe u grad.
Građani su poručili da će ostati na barikadama čitave noći, dok Srpska pravoslavna crkva ne odustane od namere da ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija bude u Cetinjskom manastiru, javlja Televizija Vijesti
Prethodno su na Cetinju uklonili deo zaštitne ograde ispred Dvora kralja Nikole.
Zaštitne ograde postavljene su na Dvorskom trgu i okolnim ulicama koje vode ka Cetinjskom manastiru, dan uoči ustoličenja mitropolita Joanikija.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić pozvao je još jednom sve društveno-političke aktere na očuvanje mira, od kojeg, kako kaže, ništa nije vrednije. Pozivao je sve građane na poštovanje Ustava, zakona, javnog reda i mira.
"Pozivam predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, ako već ne želi svojom voljom, onda u skladu sa svojom ustavnom obavezom zaštite poretka da javno i jasno doprinese miru", poručio je Krivokapić na Tviteru.
Na Cetinje, gde se protestuje protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru, stigao je i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, prenose podgorički mediji. 
Đukanović se ranije danas oglsio na Tviteru i pozvao građane Crne Gore, svih vera i nacija i političkih opcija, da zajedno doprinesemo očuvanju mira, stabilnost i multietničkog sklada, da odgovorno zaštitimo život i zdravlje svakog građanina, kao i pravo na različitost, kao naše najveće bogatstvo.
"Pozivam i premijera Zdravka Krivokapića da ne insinuira, da održi obećanje koje je dao juče da Vlada garantuje sigurnost svima, preuzimajući odgovornost na sebe za sva dešavanja, pošto Vijeće za nacionalnu bezbjednost kojim je predsjedavao nije zabranilo javna okupljanja. I da već jednom, nakon kontinuirane medijsko političke torture i nipodaštavanja iz Beograda i naše države i njega lično, kao čovjek, intelektualac i premijer osudi pokušaj velikosrpskog pokoravanja Crne Gore i beskompromisno stane u njenu odbranu", napisao je Đukanović. 
I gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan pozvao je sugrađane, ali i sve one koji će danas i sutra biti na Cetinju, da se izdignu iznad politike i da, kako kaže, slede unutrašnji glas – da mir i ljudski životi nemaju cenu.
Ustoličenje novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija biće održano sutra u Cetinjskom manastiru, a prethodno će večeras u 18 časova na platou ispred Sabornog hrama u Podgorici biti dočekan patrijarh srpski Porfirije koji je stigao u Podgoricu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šleper blokirao magistralu

Izvor: Danas, 04.Sep.2021

Kruševo ždrijelo je od popodne mesto nove blokade puta između Cetinja i Podgorice na putu koji vodi ka Lipskoj pećini.

Nastavak na Danas...

HAOS NA CETINJU! Komite divljaju! Probile policijski kordon, uzvikuju "E viva Montenegro" (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Sep.2021

Policija je na napad uzvratila umerenom silom..Grupa građana je pokušala da probije kordon policije, nakon čega je izbio ozbiljan sukob sa organima reda...Protesti protiv ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinju su izmakli kontroli. Veća grupa građana Crne Gore se sukobila sa policijom...Naime,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.