SRS sprečila Devenporta da na engleskom predstavi izveštaj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Nov.2016, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRS sprečila Devenporta da na engleskom predstavi izveštaj

Sednica skupštinskog Odbora za evropske integracije odložena je danas do daljeg pošto su poslanici Srpske radikalne stranke onemogućavali da bude predstavljen izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije.

Predsednica Marinika Tepić saopštila je posle konsultacije sa članovima odbora da će sednica biti odložena dok se ne steknu uslovi za njeno održavanje.

Poslanici Srpske radikalne stranke, Srpskog pokreta Dveri i Liberalno demokratske partije, tražili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su da se sednica prekine, a radikali su insistirali da se izveštaj Evropske komisije prevede na srpski jezik.

Devenport: Pozvali me, čini se da nisu spremni

Pozvali su me na sastanak Odbora za evropske integracije Parlamenta Republike Srbije - čini se da nisu spremni!, napisao je danas šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport na svom Tviter nalogu.

Poslanici radikala smatraju i da šef delegacije Evropske unije Majkl Devenport, koji je trebalo da predstavi izveštaj, nema pravo da govori na sednici odbora.

Majkl Devenport je posle pauze u drugom delu sednice sedeo u poslaničkoj klupi, a ne na mestu gde sedi predsedavajući što je bio zahtev radikala.

Predsednica Odbora Marinika Tepić dva puta puta je određivala pauzu kako bi se konsultovala s članovima odbora kako će sednica biti nastavljena.

Radeta: Prekršen ustav

Predsednik Izvršnog odbora Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta istakla je na današnjoj konferenciji za medije da su u Skupštini Srbije danas brutalno prekršeni Ustav i poslovnik, zbog toga što je na sednicu Odbora pozvan Majkl Davenport i što je izveštaj Evropske komisije dostavljen na engleskom jeziku.

Radeta je istakla i da je, posle pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD, krajnje vreme da evrofanatici prestanu da guraju Srbiju u Evropsku uniju i NATO i da bi za Srbiju najpoželjnije bilo da se okrene Rusiji.

Radeta je takođe navela da su radikali spremni da spreče Devenporta da se obrati narodnim poslanicima i da na taj način unizi ugled Narodne skupštine.

Ona je podsetila da je Devenport državljanin Velike Britanije, čiji su građani, kako je ocenila, imali pameti i sluha da svoju zemlju izvukli iz Evropske unije, pa samim tim nema pravo da dolazi u Srbiju i vrši pritisak da se naša država priključi Evropskoj uniji.

Poslanici Srpske radikalne stranke tražili su da se sednica Odbora prekine i da se izveštaj Evropske komisije prevede na srpski jezik kako bi poslanici o njemu mogli da raspravljaju.

"Ne može u Narodnoj Skupštini da se razmatra nikakav dokument na engleskom jeziku. Nikada se ovakav skandal nije desio", rekao je poslanik SRS Vojislav Šešelj.

Dodao je da šef delegacije Evropske unije Majkl Devenport koji je pozvan na sednicu odbora da predstavi izveštaj nema pravo da "izađe za govornicu" i da prema poslovniku ne može sednici da prisustvuje stranac u "nekom zvaničnom statusu".

"Moramo jednom prekinuti s ponižavanjem Srbije. Ne možemo da nateramo vladu i pravosuđe da odbiju dalje ponižavanje", rekao je Šešelj i dodao da se to ponižavanje može zaustaviti u Narodnoj skupštini.

Šešelj je rekao da Devenport nema moralnog osnova ni legitimitet da prisustvuje sednici odbora jer je njegova država "pobegla" iz Evropske unije.

On je predložio da se sednica odloži za sledeću nedelju, da se izveštaj Evropske komisije prevede na srpski jezik, i da se onda razmatra u odsustvu Devenporta.

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović tražio je da se prekine "sramota i ponižavanje skupštine" i predložio da se sednica prekine i da se izveštaj Evropske komisije prevede na srpski jezik.

"Na drugom mestu treba da odlučujemo šta ćemo s Evropom a ne da ovde linčujemo čoveka koji radi svoj posao i koji je došao na poziv Skupštine Srbije".

Obradović: Možda je Devenport predsednik vlade

Poslanik pokreta Dveri, Boško Obradović je podsetio na član poslovnika prema kojem odbor može tražiti od ministarstva informacije koje su od značaja za rad odbora.

"S obzirom da je Devenport član vlade, da prisustvuje sednicama vlade, da je ministar bez portfelja, a možda je i on predsednik vlade, a Vučić ministar bez portfelja, normalno je i prirodno da dođe na sednicu odbora", rekao je Obradović.

Šešelj je pre nastavka sednice odbora na mobilnom telefonu pustao pesmu o Donaldu Trampu na srpskom jeziku i od Devenporta zatražio broj telefona da mu je pošalje.

Tepić: Ovo nije bila opstrukcija, nego destrukcija

Predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije Marinka Tepić saopštila je da neće dozvoliti da bilo ko od narodnih poslanika skandalizuje rad Odbora i instituciju Narodne skupštine i vređa njeno dostojanstvo.

"Mogu da razumem političke razloge, čak i legitimna sredstva poslanika za opstukciju rada parlamenta i radnih tela, ali ovo nije bila opstrukcija", nego destrukcija, navela je Tepić u saopštenju.

Ona je istakla da će od predsednice Skupštine Maje Gojković tražiti zaštitu i Odbora i ambasadora Davenporta, kome su upućivana upozorenja da što pre napusti zgradu Narodne skupštine.

"To je skandal koji se ne sme nikada više dopustiti, ko god bio naš gost, a ambasador Davenport je na moj poziv došao u svojstvu gosta da nam predstavi izveštaj", navodi Tepić.

 EU: Devenport spreman da se vrati kad se steknu uslovi

Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji izrazila je žaljenje što danas nisu bili ispunjeni uslovi za predstavljanje izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2016. godinu članovima Odbora za evropske integracije Narodne Skupštine, na koje je ambasadora Majkla Devenporta pozvala predsednica Odbora.

Odbor duže od jedne decenije ima praksu da pozove Delegaciju EU da razmatra izveštaj Komisije sa poslanicima, podseća se u saopštenju.

"Delegacija prepoznaje važnu ulogu Narodne skupštine i veliki doprinos koji daje procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Zbog toga Delegacija zahvaljuje predsednici Narodne skupštine i Odboru za evropske integracije na nastojanjima da poslanicima pruže priliku da se čuju njihovi stavovi o izveštaju Komisije za 2016", ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, ambasador Devenport je spreman da se vrati u Narodnu skupštinu na poziv predsednice Skupštine i predsednice Odbora, kada se steknu uslovi za takvu diskusiju.



EU: Devenport spreman da se vrati kad se steknu uslovi

Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji izrazila je žaljenje što danas nisu bili ispunjeni uslovi za predstavljanje izveštaja .

Odbor duže od jedne decenije ima praksu da pozove Delegaciju EU da razmatra izveštaj Komisije sa poslanicima, podseća se u saopštenju.

"Delegacija prepoznaje važnu ulogu Narodne skupštine i veliki doprinos koji daje procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Zbog toga Delegacija zahvaljuje predsednici Narodne skupštine i Odboru za evropske integracije na nastojanjima da poslanicima pruže priliku da se čuju njihovi stavovi o izveštaju Komisije za 2016", ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, ambasador Devenport je spreman da se vrati u Narodnu skupštinu na poziv predsednice Skupštine i predsednice Odbora, kada se steknu uslovi za takvu diskusiju.
Pogledaj vesti o: Dveri

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

HAOS: Devenportu ne daju reč, a Šešelj...(FOTO)

Izvor: Mondo, 10.Nov.2016

Šefu Delegacije EU Majklu Devenportu satima predstavnici radikala i Dveri nisu dozvoljavali da predstavi Izveštaj EK o napretku Srbije. Traže da izveštaj bude preveden na srpski jezik. Šešelj provocirao puštajući pesmu o Trampu...Foto: Tanjug, Sava Radovanović..Sednica Odbora za Evropske integracije...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.