Poslanici najviše pitaju o Kosovu i dijalogu u Briselu

Izvor: N1 televizija, 19.Jul.2018, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici najviše pitaju o Kosovu i dijalogu u Briselu

Sednica Skupštine Srbije, na čijem dnevnom redu je set medicinskih zakona, nastavljena je danas postavljanjem poslaničkih pitanja, a najveći broj njih odnosio se na pregovore Beograda i Prištine u Briselu.

Pitanja o briselskim pregovorima postavili su predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, poslanica pokreta "Dosta je bilo" Tatjana Macura, poslanik Pokreta za spas Srbije đorđe Vukadinović, poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj i poslanik Socijalističke >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << partije Srbije Neđa Jovanović.

Macura je pitala "šta se nalazi na pregovaračkom stolu" i u kakvoj se poziciji nalazi Srbija.

"Od poruke da je bilo jako teško građani Srbije i Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju nikakvu korist, niti informaciju kako će izgledati njihova budućnost", rekla je Macura.

Obradović je pitao na osnovu kojih ovlašćenja Vučić vodi "tajne pregovore" u ime Srbije u Briselu, pitao je i kada je svoju platformu predstavio Skupštini Srbije i zašto nije obavestio građane da je promenjen format u briselskim pregovorima.

On je rekao da se prešlo na novi format jer se pregovara o sporazumu kojim će Kosovo dobiti mesto u UN, Srbija će se odreći svoje teritorije i biće prekršen Ustav Srbije.

Vukadinović je pitao koja je platforma s kojom predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje u briselskom dijalogu i da, dok u prištinskoj delegaciji učestvuje predsednik Skupštine Kosova Kadrij Veselji, Skupština Srbije ne zna o čemu se u Briselu razgovara.

On je pitao i Ministarstvo spoljnih poslova i Vladu Srbije kako komentarišu navode i upozorenja funkcionera Jedinstvene Rusije Sergeja Železnjaka koji je poručio Srbiji da bude oprezna u pregovorima sa Prištinom i sporazume o normalizaciji uporedio sa sporazumom koji je doveo do podele Čehoslovačke.

Aleksandar Šešelj je pitao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da li će, ako misli da je zamrznuti konflikt najgore rešenje za Kosovo, "odmrzavanjem" tog pitanja "odmrznuti" Vojvodinu i Rašku i gde je "crvena linija kada će rukovodstvo u Srbiji početi da štiti srpske nacionalne interese".

Neđa Jovanović je pitao Ministarstvo spoljnih poslova šta je ispunila Priština, a šta Beograd od obaveza iz Briselskog sporazuma i koje države su do sada povukle priznanje Kosova, da li će se taj trend nastaviti i koje bi zemlje mogle da povuku priznanje.

Pored toga, Macura je zatražila kolegijum Skupštine Srbije, na kojem bi se dogovorili o normalizaciji rada Skupštine Srije.

Ona je pitala i Ministarstvo odbrane da li ministar odbrane kada predstavlja zemlju i ministarstvo ima mogućnost i pravo da nosi "neformalnu vojnu uniformu, koja najčešće podseća na paravojnu" i da joj kažu koji protokol dozvoljava da na taj način predstavlja ministarstvo.

Predsednik poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić tražio je da Vlada objasni svoj odnos prema državnoj imovini i da predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković omogući uvid u snimke iz sale o nasilju koje je doživela poslanica DS Aleksandra Jerkov.

Poslanica Nove stranke Marinika Tepić pitala je o angažovanju Srpske desnice i Miše Vacića u bezbednosnim službama. Ona je pitala koji je cilj i čemu služi njihovo angažovanje.

Aleksandar Šešelj je pitao Ministarstvo spoljnih poslova kako će država zaštiti bezbednost svojih građana i da li je moguće da Srbija "bude parking za migrante".

Nakon poslaničkih pitanja sednica je nastavljena raspravom o amandmanima na set zakona iz oblasti zdravstva.
Pogledaj vesti o: Dveri,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Poslanička pitanja

Izvor: RTS, 19.Jul.2018

Poslanici dela opozicije pitali su ko je ovlastio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pregovara o Kosovu i Metohiji u Briselu i kada je promenjen format pregovora, jer se sada, kako kažu, razgovara o pravno-obavezujućem sporazumu, a ne o sprovođenju ranije potpisanih sporazuma. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.