Poslanici o presudama, imovini i poštenju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2017, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o presudama, imovini i poštenju

Uvidom u imovinu predsednika DS Dragana Šutanovca vidi se šta su radili oni koji danas naprednjacima drže predavanje o moralu i poštenju i dobacuju u skupštinskoj sali, kaže šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović.

On je na sednici parlamenta pročitao deo obraloženja oslobađajuće presude u slučaju protiv Šutanovca, u kome se nalaze i podaci o njegovoj imovini koju je prijavio 2012. kada je prestao da obavlja državnu funkciju.

Inače, javljajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se za reč po povredi Poslovnika, Martinović je najpre pozvao predsedavajaćeg Vladimira Marinkovića da vodi sednicu kako je propisano i da se stara o primeni Poslovnika jer, kaže je primetio, "ovde svako priča šta mu padne na pamet, a pri tome tema sednice nije SNS".

"Naslušao sam se svega i svačega što nema veze sa dnevnim redom. U njihovo vreme nama su isključivali mikrofon", komentarisao je Martinović i potom nastavio da iznosi podatke o imovini Dragana Šutanovca iz obraloženja presude koje su, kaže, sakrili od građana da se ne vidi kolika mu je imovina, a navodno je zabrinut za gladnu decu.

Martinović će, dodao je, tražiti da mu iz nadležnih državnih službi odgovore kako je moguće da neko kao ministar stekne toliku imovinu, a posle priča o moralu i poštenju.

Dok je Martinović govorio u jednom je trenutku DS Radoslav Milojičić dobacio: "ko je kupio stan ministru Vulinu", ali mu je predsedavajući isključio mikrofon.

"Gospoda koja nam ceo dan dobacuju i drže predavanja o moralu, poštenju i o tome kako se brinu o siromašnoj deci trebalo je o tome da se brinu kada su vršili vlast u Srbiji, a šta su radili, piše u presudu suda", rekao je Martinović.

Naveo je zatim da je Šutanovac dok je bio poslanik a potom i ministar mesečno primao nešto više od 100.000 dinara i to do jula 2012. a da je od 7. jula 2008. do 27. jula 2012. kao član UO Direktorata civilnog vazduhoplovstva primao još 671.835 dinara mesečno.

"Toliko o partijskom zapošljavanju i duplim funkcijama. Šta narod ne sme da zna o tome šta poseduje Šutanovac? E pa narode, sad ćeš da čuješ", poručio je Martinović.

On je potom naveo koliko Šutanovac ima stanova i kuća, koliko novca na deviznim računima u nekoliko banaka, te upitao kako je moguće da uz sve to Šutanovac poseduje i nakit, oružje, satove i umetničke slike, od kojih neke, kako je rekao, verovatno potiču iz Skupštine Srbije posle njenog paljenja 5. oktobra.

"Pazite te gramzivovosti i bahatosti, pored sve imovine, kuće, stanova, Šutanovac je tražio stan za službene potrebe u Jevrema Grujića od 180 metara kvadratnih i službeno vozilo", naveo je Martinović.

Na ove navode reagovao je šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić koji se javio po povredi Poslovnika i rekao da poslanik može da govori samo o tački dnevnog reda, a ne da iznosi uvrede i činjenice iz nečijeg privatnog života, te dodao da predsedavajući treba da prizna da je time što je dozvolio Martinoviću da govori van dnevnog reda prekršio Poslovnik.

Ćirić je naveo i da je u slučaju protiv Šutanovca doneta oslobađajuća presuda, a da je on zbog tog suđenja sa porodicom prošao pet godina "torture".

Vladimir Marinković je pozvao poslanike da se vrate temi dnevnog reda i poručio da neće više trpeti ovakve svađe, nakon čega je izrekao najpre dve opomene poslaniku DJB Nenadu Božiću koji je vikao i podizao Poslovnik, a potom mu i oduzeo reč.

"Sram vas bilo", poručio je Božić Marinkoviću na šta mu je predsedavajući rekao da se smiri kako kazna ne bi bila drastičnija.

Za reč se zatim javila poslanica DS Aleksandra Jerkov koja je upitala "da li je prošao deo sednice za čitanje presude", te navela da i DS ima jednu presudu da pročita iz 2013. - protiv Maje Gojković.

Skupština Srbije nastavila je ranije danas sednicu razmatranjem 271 amandmana na četiri zakonska predloga, među kojima je i Predlog zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu.

U skupštinskoj sali na početku rada od predstavnika opozicije bili su samo poslanici DJB, SRS, DSS i poslanica Nove stranke Marinika Tepić.

Oni su nastavili da kritikuju osnivanje Nacionalne akademije za javnu upravu i partijsko zapošljavanje, pa je tako Tepić pominjala uzurpaciju javne uprave od vlasti, kao i to kako vlast zloupotrebljava zaposlene u javnoj upravi za koju kaže da je mašinerija za zloupotrebe vlasti, vozi ih na autobusima na stranačke skupove…

Predsednica parlamenta Maja Gojković javila se iz poslaničke grupe po povredi Poslovnika i navela da poslanici moraju da pokažu građanima kako treba da se ponašaju kada dođu u Skupštinu a to je, kaže, da govore o amandmanima.

"Moramo da govorimo kakav smo amandman podneli, da kažemo čime popravlja sadržinu člana, da prekinemo praksu da se javljaju podnosioci amandmana i kažu šta god im padne na pamet. Bože moj, to je opozicija", kaže Gojković i dodaje da zato "ne sme ništa da se kaže jer odmah počnu da viču".

Ponovo opomena Obradoviću

Lideru Dveri Bošku Obradoviću opet je izrečena opomena.

Opomena mu je izrečena nakon upozorenja potpredsednika parlamenta Đorđa Milićevića da ne koristi reči "pokradeno, lopovi i kriminalci".

Obradović je, govoreći o amandmanima na Predlog zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, rekao da je dobio opomenu "za nešto što zna čitava javnost a to je da smo u poslednjih 27 godina opljačkani, da je neko privatizovao državu i uzeo ko zna šta od države, a nije odgovara".

"Šta nije istina od ovoga što sam rekao? Šta je sa aferama SPS? Niko nije procesiran. Zašto? Zato što ste u vlasti, potrebni ste SNS da bi imala većinu. Šta sam uvredio bilo koga? Jesam li se ja sastao sa Darkom Šarićem…", rekao je Obradović.

Milićević je rekao da je Obradovića najpre upozorio da ne može da iznosite takve kvalifikacije i pozvao ga da govori o amandmanu.

"Ponovo ste izneli identične kvalifikacije. Možete slikovito da govorite ali da to bude o amandmanu", rekao je Milićević i naveo da je opomenu izrekao zbog uvredljivog obraćanja poslaničkoj grupi SPS, a kojoj i on pripada.

Obradović je nakon toga rekao da su Dveri protiv Nacionalne akademije za javnu upravu jer su uvereni da neće biti namenjena stručnom usavršavanju državnih službenika.

Poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević rekao je da bi predsedavajući trebalo da povuče opomenu protiv Obradovića jer mu je to već treća izrečena na tekućoj sednici i znači isključivanje mikrofona, a građani, kaže, treba da čuju "gluposti" koje priča.

Na navode Obradovića reagovali su i zamenik šefa poslaničke grupe SPS Neđo Jovanović, kao i poslanici Dveri Dragan Vesović i Ivan Kostić.

Tepić je, međutim, navode predsednice parlamenta ocenila kao "maliciozne".

Jer, kako je rekla, bez obzira na "opravdane političke strelice", predsedavajući Đorđe Milićević dozvolio je da Gojković naruši njeno dostojanstvo kao poslanika, te da je predstavi u amaterskom smislu.

Tepić je rekla i da govori o pojmu javne uprave i usavršavanju zaposlenih onako kako ona vidi taj pojam, te da joj nije namera da minira i opstruiše rad parlamenta.

Predsedavajući Đorđe Milićević ponovio je da ne postoje dvostruki standardi u vođenju sednice, te da je Gojković istakla uopšteni stav, nije se uvredljivo izrazila, niti se obraćala nekome konkretno.

"Gojković je govorila o zadacima i ciljevima poslanika. Delim njeno mišljenje. Nije se obraćala vama, nego meni kao predsedavajućem, nije se uvredljivo izradila i nije konkretno o vama govorila", kaže Milićević.

Na početku rada, poslanik SNS Marko Atlagić rekao je da odustaje od obrazlaganja svojih amandmana s obzirom na, kako je kaže, dešavanja od prošle nedelje u parlamentu.

Sednica je počela prošle nedelje, uz burnu raspravu, česte pauze, čak i prekid sednice, uvredljive reči, opomene, udaljavanje sa sednice dvoje poslanika Dveri Srđana Noga i Marije Janjušević, ali i pokazivanje kamena u skupštinskoj sali koji je za šefa poslaničke grupe Dveri Boška Obradovića "sveti kamen" sa KiM, a za poslanika vlasti Marijana Rističevića "kamen za kupus".

Inače, od 146 amandmana na Predlog zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu i izmene Zakona o državnim službenicima, skupštinski Odbor za pravosuđe danas je prihvatio četiri.

Odbor je danas od 60 amandmana na izmene Zakona o državnim službenicima prihvatio dva.

Prošle nedelje, Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije je od 49 amandmana podnetih na Predlog zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju prihvatio 23 i podneo sedam amandmana odbora.

Na izmene Zakona o informacionoj bezbednosti nije prihvaćen nijedan od sedam amandmana.

Skupština je danas bez rasprave na početku rada zaključila tačke dnevnog reda koje se odnose na izmenu Odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Skupštine Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama, koje je podnela predsednica parlamenta Maja Gojković, kao i više predloga odluka o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova skupštinskih odbora, koje su podnele poslaničke grupe SRS, SNS i Nova Srbija - Pokret za spas Srbije.

Nakon toga bila je određena pauza 15 minuta, a potom je počela rasprava o amandmanima.

DS - SNS - a kako je u Beogradu?

Poslanici DS i SNS su polemisali i o situaciji u lokalnim samoupravama, ali i o stanju u Beogradu.

Deo opozicije ne učestvuje u radu parlamenta

Opozicione poslaničke grupe Nova Srbija - Za spas Srbije i SDS-Narodni pokret Srbije odlučile su danas da ne učestvuju u radu parlamenta do kraja aktuelne sednice.

Odluku su, kažu, doneli motivisani događajima u skupštinskoj sali tokom prošle nedelje kada je počela prva sednica redovnog jesenjeg zasedanja, a za koje navode da su samo kulminacija loše atmosfere u Skupštini koja vlada od početka aktuelnog saziva.

Za to, po njima, najveću odgovornost snosi vladajuća većina i aktuelno skupštinsko rukovodstvo.

Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Nova Srbija - Pokret za spas Srbije rekao je novinarima da su i poslanici drugih opozicionih poslaničkih grupa bili zainteresovani, ali da su, dok su se formulisali zahtevi, u međuvremenu ušli u skupštinsku salu.

Navode poslanika DS Radoslava Milojičića o "nesposobnim kadrovima SNS na lokalu", zamenik šefa poslaničke grupe SNS Vladimir Orlić prokomentarisao je tvrdeći da "sposobnost kakvu su pokazali žuto preduzeće i Dragan Đilas u uništavanju sveg što im je povereno, naprednjaci nikada nisu pokazali.

Pomenuvši dug Smederevske Palanke koji je ostavio Milojičić u vreme dok je bio predsednik te opštine, Orlić je rekao da je i bivša vlast Beograda ostavila dug od 1,2 milijarde evra, a da je aktuelna gradska vlast to prepolovila.

Reagovao je šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić navodeći da se ko zna koji put iznose netačni podaci, te da niko od kompetentnih ne pominje tih 1,2 miliona evra, ali se zato govori o dugu od 420 miliona evra.

"Možemo to da analiziramo kada dođe na dnevni red izveštaj Fiskalnog saveta", kazao je Ćirić navodeći da nekompetentni ljudi vode lokalne samouprave, te da će ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić, koji u parlamentu prisustvuje raspravi o Predlogu zakona o nacionalnoj akademiji za javnu upravu, imati velike izazove u mnogim opštinama i gradovima.

Orlić se javio da pojasni kako je Fiskalni savet naveo da u taj dug koji pominje Ćirić nisu ušli dugovi javnih preduzeća i opština.

"Da li to sve zajedno znači da ti dugovi ne postoje", upitao je Orlić te ponovio da su "tajkun Đilas i žuto preduzeće" zajedno uništavali Beograd.

Ćirić je poručio da su radovi obavljeni u vreme dok su gradonačelnici Beograda bili Đilas i Nenad Bogdanović učinili Beograd boljim, te da su iza njih ostali mostovi, trgovi, ulice i bulevari i ono što je, kako kaže, još važnije odgovoran odnos prema socijalno najugroženijima, ali to što za vreme bivše vlasti nisu smanjivane penzije.

Svako normalan, kako je rekao Ćirić, radovaće se svakoj novoj ulici i fontani urađenoj na racionalni način, ali je istovremeno kritikovao kako se sada izvode projekti u Beogradu a da se ne vodi računa o interesima građana.

Za Orlića su i te ocene Ćirića fraze, uz opasku da socijalno najugroženiji od bivše vlasti nisu ništa dobijali.

Beograd na vodi je, naveo je Orlić, u vreme Đilasove vlasti bila dobra ideja jer se njome neko "kitio", "ali je bio nesposoban da je ostvari".

Kako je rekao, a danas, kada se to realizuje, neki kažu da to ne valja, jer su oni sami bili nesposobni da to izvedu.

Sada je to, navodno, katastrofa, pranje para, rekao je Orlić te naveo: .

"Đilas se slikao i hvalio fontanom na Slaviji, a sada to nije dobro".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština Srbije danas nastavlja sa radom, posle UZBUDLJIVOG početka zasedanja

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Okt.2017

Ukupno će biti razmatrano 264 amandmana na četiri zakonska predloga..Skupština Srbije nastaviće danas rad, a trebalo bi da razmotri 264 amandmana na četiri zakonska predloga...Foto: Profimedia..Sednica je počela 3. oktobra, a sve do petka bilo je burno, uz česte pauze, čak i prekid rasprave,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Posle burnog početka zasedanja, danas nastavak rada Skupštine Srbije

Izvor: Blic, 09.Okt.2017

Skupština Srbije nastavila je danas rad, a trebalo bi da razmotri 264 amandmana na četiri zakonska predloga...Sednica je počela 3. oktobra, a sve do petka bilo je burno, uz česte pauze, čak i prekid rasprave, uvredljive reči, opomene, udaljavanje sa sednice dvoje poslanika Dveri Srđana Noga i...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.