Izmene urbanističkog plana Palilule - priča o pretnjama i optužbe za kršenje zakona

Izvor: JužneVesti.com, 09.Dec.2022, 18:32

Izmene urbanističkog plana Palilule - priča o pretnjama i optužbe za kršenje zakona

Dok bivši načelnik Uprave za građevinarstvo Miroljub Stanković kaže da trpi pritiske jer javno govori o kršenju zakona prilikom donošenja Generalnog urbanističkog plana, poslanica Dveri Tamara Milenković-Kerković smatra da u Nišu postoji sukob između javnog i privatnog interesa.

Ponovljeni javni uvid šeste izmene Plana generalne regulacije Gradske opštine Palilula održan je u Oficirskom domu.

Miroljub Stanković smatra da je zakon prekršen; foto: >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << JV / Nikola Đukić Nakon poslednjeg javnog uvida, prema rečima rukovodioca projekta Tamare Jovanović, Komisija je sačinila izveštaj i po tom izveštaju Zavod za urbanizam zaključio je da bi javni uvid trebalo ponoviti. U toku ponovljevljenog uvida ustanovljeno je 15 primedbi. Miroljub Stanković rekao je da odluku koju je donela Skupština Grada Niša ne odnosi se na područja o kojem se raspravlja na javnim uvidima.

Moja primedba se odnosi na višestruko, od višeg do manjem, kršenja zakona prilikom izrade ovog plana, a odgovornim smatram isključivo Komisiju za planove grada Niša. Mi smo sa ovim planom mogli da zastanemo posle prvog uvida jer se ništa nije promenilo. Nijedan jedini hektar iz odluke Grada Niša nije obuhvaćen današnjim planom i planom koji je bio predmet prvih izmena. Obuhvaćeno je neko drugo područje koje nema nikakve veze sa odlukom o izradi plana - rekao je.

Hoćemo li dobiti novi Generalni urbanistički plan? foto: JV / Nikola Đukić Takođe, smatra da postoji kršenja zakona koji tretiraju ekologiju i uticaj životne sredine jer je zaobiđena obaveza procene uticaja na životnu sredinu, kao i to da predloženi plan nema nijedan uslov nosioca javnih površina, jer su uslovi dobijeni za drugi deo grada. Zbog svojih pisanih primedbi, kako je rekao, dobija pretnje.

Podnosilac pisane primedbe ima pravo da obrazloži primedbu nekoliko puta, a meni je to pravo uskraćeno, što kada dođem na sednicu komisije imam probleme na poslu zašto sam išao na sednicu Komisije. Imam pozive telefonske i pritiske od ljudi koji kažu da su dobili zadatak da me spreče da budem na komisiji. Nekoliko puta dolazim na ove sednice tako što uzmem godišnji odmor - rekao je.

Glavna urbanistkinja Grada Niša i predsednica Komisije Tanja Obradović odgovorila je da se sve odluke nalaze u okviru izmena zvaničnog plana detaljne regulacije.

Taj plan u skladu sa zakonom ima istu jačinu kao i plan generalne regulacije, to je zakonska forma koja omogućava izradu plana detaljne regulacije, sve ostale stvari koje se tiču te strukture, kroz postupak izrade plana detaljne regulacije biće utvrđeni, kao i kriterijumi i uslovi javnih preduzeća i sve ostalo što je neophodno. To o čemu priča gospodin Stanković je deo plana detaljne regulacije, čije razmatranje tek sledi - rekla je Tanja Obradović.

Dveri hoće demokratiju i transparentnost; foto: JV / Nikola Đukić Narodna poslanica Dveri Tamara Milenković-Kerković smatraju da je javni interes građana da sve što se radi u Gradu bude javno i transparentno, te dodala da u Gradu postoji veliki sukob između javnog i privatnog interesa.

Skandalozno je da gradska infrastruktura ide ispod prostora koji je sada privatizovan. Oni sutra mogu to da raskopaju i sklone kolektore, bez kojih će otpadne i kojekakve druge vode tu da se slivaju. Ovaj postupak smatram potpuno neadekvatnim, nezakonitim, pogotovu što se bavi nečim za šta postoje indicije o nezakonitosti. Očekujem da će se komisija ponašati u skladu sa zakonima ove zemlje i javnim interesom - rekla je narodna poslanica Dveri

Jelena Milošević iz Stranke slobode i pravde rekla je da je primedbu poslala još u ponedeljak, a da na javnom uvidu šeste izmene plana, nije pročitana.

Ja sam poslala primedbu u roku, ali kako sam dobila informacije nisu pročitane na javnoj sednici. Suština je da je bilo još primedbi preko sajta i kako je moguće da te primedbe nisu došle do Komisije - upitala je Milošević.

Tanja Obradović rekla je da bi fokus na ovim sednicama trebalo da budu smernice izrade plana detaljne regulacije, što je prema njenim rečim način na koji je posao Komisije transparentan.

Transparentnost je da sutra kada izađe plan detaljne regulacije imate osnova da kažete da li ste doneli ovu analizu i gde vam je i zašto ovo radite. To je borba ove komisije, da ne budu “kopi-pejst” planovi, nego da u svakom nivou planiranja postoji ono za šta je taj plan stvoren - rekla je Obradović.

Za Miroljuba Stankovića Generalni urbanistički plan za ovu godina je izgubljen, te apeluje na Skupštinu Grada da ne usvoja predloge, kao i to da im šalje dopise, na osnovu kojih je ubeđen da će se doneti odluka o donošenju novog Generalnog urbanističkog plana za Grad Niš.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.