Izvor: JUGpress.com, 15.Sep.2021, 09:55

Dveri: Žedna stoka i divlji konji na Suvoj planini umiru zbog nebrige SNS vlasti za selo i nomadsko stočarstvo

NIŠ

Članovi i predsednica Gradske organizacije Dveri Niš, na vesti o žednoj stoci i konjima koji umiru od iznemoglosti na Suvoj planini, uspeli su da se probiju teško prohodnim putem do visoravni Rakoš i prisustvovali potresnim scenama oko presahlog izvora.

“Oko praznih pojila bilo je više od tri stotine krava, teladi, konja i ždrebadi i sve životinje pokušavale su da, gazeći jedna preko druge uz užasnu >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << riku i njištanje, u pravom stampedu dopru do bar neke kapi vode sa dna jedinog od bazena sa vodom. Ove slike zajedno sa pričom nemoćnih suvoplaninskih stočara, koje smo na Rakošu čuli, govore o tome da su lokalne samouprave opština Gadžin Han, Babušnica i Bela Palanka u operativnom rasulu, da lokalna vlast u Nišu i Štab za vanredne situacije sa gradonačelnicom Sotirovski nisu do sada pružili nikakvu pomoć, a da Ministarstvo za brigu o selu sa ministrom Milanom Krkobabićem,  kao i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ministar Nedimović o nomadskom stočarstvu i agoniji srpskog sela brinu kao o lanjskom snegu.

Na presahlom suvoplaninskom izvoru Rakoš bazeni za napajanje stoke vodom prazni su već tri dana, od kada je Vojska Srbije 11.septembra prestala da dovozi cisterne sa vodom, a članovi Dveri Niš puk. Mirko Đorđević i Miloš Usković sa potpredsednicom Tamarom Milenković Kerković koji su juče uspeli da dođu do pojilišta i odneli simboličnih stotinak litara vode, zatekli su kraj bezvodnog izvora potresne scene i satima sa nemoćni stočarima slušali urlike izbezumljenih, žednih i iznemoglih životinja.  I pored informacija dobijenih od predsednika opštine Gadžin Han, Milisava Filipovića da se voda, i nakon odlaska Vojske, redovno doprema i da protivno medijskim objavama, životinje imaju dovoljno vode, na terenu su članovi i potpredsednica Dveri zatekli sasvim drugačiju sliku. O svemu jasno govore potresne fotografije i video snimci nemoćnih žednih životinja koje se bore da iz praznih bazena popiju zadnju kap vode. Rika krava i njištanje konja čuje se nadaleko i upotpunjuje ove apokaliptične scene. Na putu od sela Bežišta do visoravni Rakoš zatekli smo oko 17 sati pokvaren kamion, koji je bio i prvi koji je toga dana trebalo da dopremi šest tona vode, za 800 krava i 200 konja, kojima je da prežive potrebno bar 50 tona vode dnevno. Kako ni Opština Bela Palanka a ni Opština Babušnica nemaju cisternu za vodu, a cisterna Opštine Gadžin Han je neregistrovana, ovaj kamion plaćen novcem samih stočara natovaren sa samo desetim delom potrebne količine je jedina voda koja je juče, nakon duge popravke kamiona stigla na visoravan Rakoš. I ovaj kamion plaćaju sami stočari, i prema informacijama od prevoznika i vlasnika stoke, da bi životinje imale dovoljno vode potrebno je bar 20.000 dinara dnevno. Stočari više para nemaju.

Scene kojima smo na Rakošu prisustvovali predstavljaju  vanredno stanje, ujedno su i zlostavljanje životinja a vlasnici životinja i mesne zajednice i pored toga što za prevoz vode plaćaju zbog neorganizovanosti lokalnih samouprava, odsustva pomoći Grada Niša i nebrige nadležnih ministarstava , nisu u mogućnosti da ovo nečuveno mučenje životinja  spreče.

Umiranje žednih životinja nomadskih stočara na Suvoj planini posledica je nebrige i nesposobnosti kako lokalnih tako i republičkih kadrova SNS vlasti. Uzrok ove katastrofe sela , ljudi i životinja je  isušivanja izvora sa kojih se stoka napajala. Isušivanje izvora je žalostan pokazatelj klimatskih promena koje su u Srbiji sve izraženije, pa je u riziku žeđi i stanovništvo u okolnim naseljima u podnožju Suve Planine jer vode u letnjem periodu u lokalnim vodovodima nema i po nekoliko dana.

Nakon svega čemu su članovi i predsednica GrO Dveri Niš svedočili na visoravni Rakoš, Srpski pokret Dveri od republičke i lokalnih SNS vlasti u Gadžinom Hanu, Beloj Palanci , Babušnici i Nišu ZAHTEVA da se  HITNO:

• Stanovništvu i poljoprivredi, bez obzira na trenutni trošak,  OBEZBEDE ODGOVARAJUĆE KOLIČINE VODE,

• Pristupi IZRADI STUDIJE O RASPOLOŽIVIM VODNIM RESURSIMA NA TERITORIJI OPŠTINE,

• Pristupi IZRADI IDEJNOG REŠENjA ZA SISTEMA ZAŠTITE I KORIŠĆENjA INDENTIFIKOVANIH VODNIH RESURSA NA TERITORIJI OPŠTINE, i

• Kroz lokalni BUDžET ZA 2022. GODINU OSIGURA SREDSTVA ZA ALTERNATIVNO OBEZBEĐIVANjE VODE NAREDNOG LETA.

U Nišu, 14.septembra 2021.god. prof. Tamara Milenković Kerković

predsednik Gradske organizacije Dveri Niš

Potpredsednik srpskog pokreta Dveri

Slike i video snimci vlasništvo su Dveri Niš , pa molimo da se tako i obeleže u tekstovima:

Photo credit Dveri Niš

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.