Dveri: Sutra počinje gašenje srpskog pravosuđa na Kosovu i Metohiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Okt.2017, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dveri: Sutra počinje gašenje srpskog pravosuđa na Kosovu i Metohiji

Srpski pokret Dveri upozorio je da će gašenje srpskog pravosuđa na Kosovu i Metohiji početi sutra, kada bi srpske sudije i javni tužioci trebalo da polože zakletvu pred kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Optužujući "lični režim Aleksandra Vučića za nastavak sprovođenja veleizdaje ukidanjem srpskih sudova i javnih tužilaštava", odbor Dveri za Kosovo i Metohiju naveo je u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da je integracija srpskog u "ilegalno pravosuđe Prištine, direktna posledica privatnih političkih pogodbi oličenih u takozvanom Briselskom sporazumu".

"Najoštrije osuđujemo gašenje još jednog od stubova državnosti i države Srbije na Kosmetu, protivno Ustavu i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN. Niko ne poseduje takvu vlast, niti je dobio mandat od građana da političkim odlukama sprovede samoukidanje, negaciju i povlačenje državnih organa Srbije sa teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija", piše u saopštenju.

Dveri su pozvale Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji kao i one koji su raseljeni u centralnoj Srbiji da "podignu svoj glas protiv pogubne politike koju Aleksandar Vučić sprovodi na Kosmetu preko svog ličnog emisara Marka Đurića i takozvane Srpske liste koja sramno učestvuje u radu ilegalnih organa u Prištini".

"U suprotnom, daljim gašenjem institucija države Srbije na Kosmetu, opstanak srpskog naroda i države će biti doveden u pitanje, a lični režim Aleksandra Vučića snositi odgovornost za novi talas seobe Srba sa Kosova i Metohije", upozorio je pokret Dveri.

U Prištini će sutra, pred predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, zakletvu položiti 42 sudija i 14 tužilaca iz manjinskih zajednica koji će raditi u sudovima na severu Kosova.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Kosova, polaganjem zakletve i ukazom o postavljenu sudija obezbeđuje se "potpuna primena Sporazuma o pravosuđu koji je postignut u Briselu 10. februara 2015. godine".

Srpske sudije i tužioci nisu došli na polaganje zakletve prošlog utorka što je po rečima Hašima Tačija, bio pokušaj Beograda da ne dozvoli njihovu integraciju u pravosudni sistem Kosova.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Dveri: Sutra počinje gašenje srpskog pravosudja na Kosovu i Metohiji

Izvor: Beta, 23.Okt.2017

Srpski pokret Dveri upozorio je da će gašenje srpskog pravosudja na Kosovu i Metohiji početi sutra, kada bi srpske sudije i javni tužioci trebalo da polože zakletvu pred kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem. Optužujući "lični režim Aleksandra Vučića za nastavak sprovodjenja veleizdaje...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.