Dveri: Naš poslanik je smenjen zbog poziva Ruskinji

Izvor: B92, 17.Maj.2018, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dveri: Naš poslanik je smenjen zbog poziva Ruskinji

Poslanik Dveri Ivan Kostić je smenjen s mesta predsednika Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu.

Dveri razlog za to vide u tome što je Kostića u Skupštinu pozvao jednu poslanicu iz Rusije, zbog čega su predstavnike vlasti navodno kritikovali zapadni zvaničnici.

Umesto Kostića je na tu dužnost izabran dosadašnji zamenik predsednika tog odbora, Miodrag Linta iz poslaničke grupe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srpske napredne stranke (SNS).

Za zamenicu predsednika Odbora je danas izabrana poslanica Socijalističke partije Srbije (SPS) Mirjana Dragaš.

Poslanik SNS Aleksandar Marković koji je predložio smenjivanje Kostića, rekao je da su imali dobru saradnja i korektan odnos i da će zbog toga "propustiti priliku da obrazloži svoj predlog".

O Kostićevom radu niko od poslanika vladajuće većine takođe nije izneo zamerke.

Miodrag Linta koji je preuzeo funkciju predsednika, rekao je da nije u pitanju "politička egzekucija", već da je "normalno" da se posle dve godine od konstituisanja Odbora, analizira rad i da se pokuša "novom energijom raditi još jače i bolje".

Ivan Kostić je kazao da je tokom njegovog mandata učinjeno mnogo na odnosima sa Srbima u dijaspori i regionu, da je pokrenut niz projekta, da je uglavnom imao korektnu saradnju s članovima Odbora, ali da je ipak nailazio i na teškoće samo zato što je predstavnik opozicije.

Kostić je naglasio da je radio mimo stranačkih interesa i da ne razume zašto pitanja i teme koje se tiču tog odbora, ne mogu da se obavljaju zajedničkim radom i bez "stranačke ostrašćenosti".

On je zamerio što su ukinuti ministarstvo za dijasporu i kancelarija i što se već nekoliko godina ne postavljajdirektor Uprave za dijasporu.

Kao najverovatniji razlog njegovog smenjivanja Dveri vide to što je na poziv Kostića u Skupštinu došla zamenica predsednika Odbora Državne Dume Rusije za bezbednost i borbu protiv korupcije Natalija Poklonskaja, zbog čega su predstavnici vlasti morali da idu na "ribanje" kod zapadnih partnera - rekao je lider Dveri Boško Obradović.

"Možda je razlog za smenu nešto što nije izrečeno ovde, a to je dolazak Poklonskaje zbog koje je vladajuća većina izribana i medijski prebačena odgovornost za njen dolazak na mene lično, a ja sa tim nisam imao apsolutno ništa. Ali evo, mi preuzimamo odgovornost za njen dolazak i ako morate zapadnim mentorima da se zbog toga izvinite vi to uradite, mi preuzimao odgovornost", rekao je Obradović.

On je ukazao i da su Odbor za dijasporu od 2008. godine vodili uglavnom predstavnici opozicionih stranaka i naveo da SNS sad uvodi "epohalnu novost" i ukida da to malo parče koje je opozicija imala deset godina.

Kostić i Obradović su rekli i da će Dveri ostati krajnje kostruktivni i dobronamerni prema radu tog odbora koji je, kako su naveli, jedan od najvažnijih i pokriva centralnu temu tog pokreta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.