Dveri: Dačićevi potezi u suprotnosti sa deklaracijom

Izvor: RTS, 14.Avg.2017, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dveri: Dačićevi potezi u suprotnosti sa deklaracijom

Poslanik Dveri Ivan Kostić smatra da su najnovije izjave ministra spoljnih poslova Ivice Dačića o zatvaranju konzulata Republike Srbije u Mostaru, Rijeci i Herceg Novom u političkoj suprotnosti sa inicijativom za donošenje deklaracije o zaštiti srpske nacije u regionu.
Umesto zatvaranja ovih, istakao je Kostić u saopštenju, bolje bi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bilo da ministar Dačić razmišlja o otvaranju konzulata u Beranama, Drvaru, Skadru i Kninu, o čemu se, kaže, već govorilo u Skupštini Srbije i u srpskim medijima.
"Ova izjava Ivice Dačića više liči na političku strategiju stvaranja neke nove postjugoslovenske nadnacionalne zajednice na Balkanu, kao što je već najavljeno na regionalnom samitu u Trstu i koja bi zasigurno imala antisrpski karakter", navodi Kostić.
Smatra da je svakako neophodno da Skupština Srbije donese Deklaraciju o opstanku srpske nacije i zaštiti Srba u rasejanju i regionu, koja bi bila pravno obavezujući dokument za sve srpske političare na državnim funkcijama.
Kostić međutim ukazuje da nije dovoljno doneti deklaraciju, jer ona teško da može da reši konkretne probleme Srba u regionu, te da je potrebno i potpisivanje bilateralnih sporazuma sa svakom državom ponaosob, kako bi se insistiralo na rešavanju problema kao što su imovina srpskih državljana, dobijanje dvojnog državljanstva, zaštita srpskog pisma i jezika, imovine SPC i kulturnog blaga srpskog naroda, formiranje srpskih kulturnih centara u svim država regiona, zdravstvene i socijalne zaštite naših državljana...
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.