Osiguranje zasada – manja šteta od prirodnih katastrofa

Izvor: RTS, 29.Nov.2018, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osiguranje zasada – manja šteta od prirodnih katastrofa

Oblast osiguranja u stalnom je porastu ali je neophodno njeno prilagođavaje svetskim trendovima i bolja edukacija građana u toj oblasti, čulo se u Aranđelovcu na srpskim danima osiguranja. "Dunav osiguranje" je lider na domaćem tržištu, među prvih 100 osguravajćih kuća Jugoistočne Evrope. Posebna pažnja na skupu posvećena je poljoprivredi.
Ostvarena premija u osiguranju useva i plodova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ove godine iznosila je više od 18 miliona evra i za tri odsto je veća nego lane. I štete u toj grani, u odnosu na 2017. godinu veće su za 22,5 odsto i po proceni osiguravajućih kuća iznosiće oko 18 miliona evra.

Olujno nevreme samo ovog leta uništilo je gotovo celokupan rod voća u topolskom kraju. Poučen ranijim iskustvima i velikim gubicima, Mikica Milivojević već pet godina osigurava zasade.
"Kada su velike štete, tada možemo nešto da iskoristimo od osiguranja, tako da se pokrije obrada, hemija, đubrivo", kaže Mikica Milivojević iz Plaskovca.
To je i navelo domaćine da budu savesniji i osiguraju oko 13 odsto parcela – posle Vojvodine, najviše u Srbiji. Iako država i pojedine lokalne samouprave stoprocentno subvencionišu polise osiguranja, manje od deset odsto poljoprivrednika u Srbiji osigurava svoju proizvodnju.
"Hektar pšenice može da se osigura za negde oko 2.000 dinara, kilogram maline, malinjaci, može da se osigura za pet dinara, a eliminisali ste sve rizike", objašnjava generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović.
A najveći rizik – prirodne katastrofe: zemljotresi, suše, poplave. U maju 2014. godine, u Srbiji se izlilo 75 vodotokâ, evakuisana su čitava naselja, uništena infrastruktura, objekti, izgubljeni ljudski životi.
"Ekonomska šteta od ovog događaja bila je 1,7 milijardi evra, ono što je interesantno, da je osigurana šteta bila ispod pet posto", kaže predsednik IO "Dunav Re" Zorana Pejčić.
Tako je ogroman teret obnove zemlje umesto na osiguravajuća društva pao na pleća države. I to se menja. Dobre rezultate industrija osiguranja zabeležila je u prošloj godini.
"Zaključili oko 6,1 ugovor o osiguranju, rešili blizu 700.000 odštetnih zahteva, isplatili našim klijentima negde oko 36,9 milijardi dinara nadoknade, odnosno negde oko 311 miliona evra", navodi predsednik Udruženja osiguravača Srbije Mirko Petrović.
U odnosu na isti period lane, u toj oblasti zabeležen je rast od pet odsto, a povećane su i tehničke rezerve, na milijardu pet stotina miliona evra. Osiguravači kažu da su tome doprineli privredni rast i ekonomska stabilnost u zemlji.
Pogledaj vesti o: Dunav osiguranje

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Premija u osiguranju useva i plodova 18 miliona evra

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Nov.2018, 11:16

Ostvarena premija u osiguranju useva i plodova na srpskom tržištu ove godine je iznosila nešto više od 18 miliona evra i za tri odsto je veća nego lane, međutim, štete su u odnosu na prošlu godinu veće za 22,5 odsto i biće, takođe, oko 18 miliona evra, izjavila je danas članica IO Komanije...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.