Živak: Nepoštovanje procedura dovodi nas u nezgodnu situaciju

Izvor: Danas, 06.Apr.2015, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Živak: Nepoštovanje procedura dovodi nas u nezgodnu situaciju

Ministarstvo odbrane na svom sajtu uz izveštaje komisija o tragediji helikoptera, objavilo je i priloge koji sadrže zvanične izjave vojnih starešina koji su bili uključeni u operaciju spasavanja bebe vojnom letelicom. Ove izjave u osnovi su i korišćene u izveštajima komisija, ali u nekim detaljima, bacaju novo svetlo na čitav događaj. Najkraće, svrsishodnost i humanost zadatka ovim izjavama nije dovedena u pitanje, ali se u njima ukazuje na nepoštovanje procedura koje vazduhoplovce >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << „dovode u u nezgodnu situaciju.“

Pukovnik Goran Pavlović u izjavi kaže  da je dobio poziv od generala Bandića koji mu je saopštio da će se sletanje biti na VMA i da će tamo čekati medicinska ekipa: „U daljem objasnio mi je da će se sletanje izvršiti na heliodrom VMA a da će na toj poziciji čekati medicinska ekipa za prihvat deteta i da će verovatno biti prisutni ministar zdravlja RS gospodin Lončar i MORS gospodin Gašić. Hitnost izvršenja zadatka bila je imperativ“.

Pavlović još kaže da je tokom leta obavio procenu meteosituacije i uz konsultaciju s Bandićem zaključili su da se sletanje izvrši na aerodromu „Nikola Tesla“, umesto na heliodrom VMA. „Uzimajući u obzir da je aerodrom Nikola Tesla opremljen uređajima za precizno sletanje, predstavljao je sigurniji izvor u datim okolnostima. Nešto kasnije bg. Bandić je potvrdio da je odluka bila pravilna budući da se metosituacija na banjičkom visu usložnila.”

General-major Ranko Živak u pisanoj izjavi potvrđuje pomnuti način izdavanja naređenja, međutim, u vezi s tim, kaže da je u razgovoru sa brigadnim generalom Bandićem konstatovao da se ponovo izdaju zadaci suprotno važećim procedurama i da bi bilo bolje da su preko Kabineta Ministarstva odbrane obratili Generalštabu, dostavili sve podatke, jer ih „dovode u nezgodnu situaciju“.

„Nisam imao podatke o trenutnim meteo uslovima jer sam bio kod kuće ali sam prateći sinoptičku situaciju za taj dan, prognozu za vikend i pogledu kroz prozor, znao da se radi o promenljivom vremenu i da to može biti ograničavajući faktor za izvršavanje navedenog zadatka. Zbog toga sam rekao da treba da sagledati stanje i prognozu. Razmenili smo još nekoliko informacija o hitnosti situacije... Pri čemu mi je Bandić rekao da ima izričitio naređenje ministra odbrane za navedeni zadatak”, stoji u izjavi Živaka.

“Rekao sam mu da bi bilo dobro, ako se bude ponovo čuo sa ministrom ili licima iz njegove pratnje, da pošalju zahtev preko kabineta MO i OC SO sa raspoloživim podacima sa terena radi pripreme”, dodaje se u izjavi.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.