Zbog čega većina građana želi da promeni posao

Izvor: RTS, 15.Nov.2019, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog čega većina građana želi da promeni posao

Građanima regiona najbitniji su međuljudski odnosi i visina zarade prilikom odabira posla. To je pokazalo veliko regionalno istraživanje urađeno tokom nedavno završenog onlajn sajma zapošljavanja. Prosečna očekivana zarada za građane naše zemlje iznosi 600 evra, dok građani Hrvatske očekuju dvostruko više.
U istraživanju je učestvovalo 4.000 ispitanika iz četiri zemlje regiona – Hrvatske, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Koliko naših građana želi da promeni posao, šta im najviše smeta, koliko njih strahuje za posao? 

Miloš Turinski iz "Infostuda" kaže da je pri odabiru posla visina zarade jedan od presudnih faktora, ali da su istraživači želeli da provere i ostale faktore kao što su uslovi rada i međuljudski odnosi.
Prema njegovim rečima, međuljudski odnosi su najbitniji ljudima koji su zaposleni i ljudima koji se školuju, dok je visina zarade najbitnija nezaposlenima.
Ove godine u Srbiji, visina zarade vratila se na drugo mesto. Na trećem i četvrtom mestu su mogućnost napredovanja, odnosi sa šefom i mogućnost učenja u kompaniji, naveo je Turinski.
Istraživanje je pokazalo da se građani BiH najviše plaše za svoje radno mesto.
Radnici u Srbiji ih slede, kaže Turinski i napominje da se 25 odsto ispitanika izjasnilo da strahuje za posao, ali i da se skoro 50 odsto naših građana izjasnilo da ne strahuje za svoje radno mesto.
Premalo Srba, po svemu sudeći, voli ono što radi, pa bi čak 70 odsto zaposlenih u narednih godinu dana promenilo posao. Taj procenat je bio isti i pre sedam godina.
Uvek je visok procenat ljudi koji se izjašnjavaju da žele da promene svoje radno mesto u narednih godinu dana, kaže Turinski.
"Svako želi da nađe novu priliku, sa boljim uslovima rada, boljim mogućnostima, što ne znači nužno i da će ga promeniti", naveo je Turinski.
"Strana kompanija idealan poslodavac"
Za ispitanike je i dalje idealan poslodavac strana kompanija, za koju se izjasnilo 36 odsto građana.
"Trend je kao i prethodnih godina da građani žele da rade za inostranog poslodavca, jer su to poslodavci koji donose zapadnu kulturu, radne uslove", objašnjava Turinski. 
Sa druge strane, 26 odsto njih radilo bi za državnu firmu, dok bi 25 odsto najradije bili preduzetnici. 
Interesantna je činjenica da nezaposleni ispitanici u proseku očekuju oko 100 evra manju zaradu nego oni koji su već u radnom odnosu, ukazuje Turinski.
"Komšije iz BiH žele za 100 evra veću platu, u proseku oko 700 evra, a komšije iz Severne Makedonije manju nego naši građani – oko 580, i to su očekivane zarade u odnosu na standard u zemlji. U Hrvatskoj je prosečna zarada 750 evra i oni očekuju dvostruko više, kao i naši građani", naveo je Turinski. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.