Zavrzlame dve radnice – niti rade, niti imaju kome da daju otkaz

Izvor: RTS, 30.Sep.2018, 09:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zavrzlame dve radnice – niti rade, niti imaju kome da daju otkaz

Dve radnice Republičkog centra za talente našle su se u radnom odnosu koji ne mogu da raskinu. Zbog toga ne mogu da nađu drugi posao, da se prijave u nacionalnu službu za zapošljavanje ili da dobiju zdravstveno osiguranje. Iako je osnivač centra Vlada, za njihov problem, kažu, niko nije nadležan.
Poslednju platu dobile su za maj 2011. godine i to sa zakažnjenjem od tri godine. Od tada više nemaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ni zdravsteveno osiguranje. Aleksandra Tanasijević i Violeta Miltenović više od sedam godina ne mogu da dobiju otkaz, a ni da ga dobrovoljno daju.

Jedina motivacija da svakog dana dođu na posao im je nada da će njihov problem biti rešen.
Vi ne možete da odustanete od vašeg radnog staža. Kako možete da odustanete od zdravstvenog osiguranja, koji svaki normalan čovek u zakonom uređenoj državi mora da ima. Nas dve nemamo zdravstvene knjižice 4 godine. Nemamo mogućnost da odemo ni da se lečimo, niti imamo mogućnost da zaradimo zarade za svoje porodice, sebe, svoju ličnu egzistenciju", kaže Aleksandra Tanasijević iz Republičkog centra za talente.
Svakodnevno šalju na stotine mejlova. Na poneki i dobiju odgovor podrške, ali rešenje niko ne nudi.
"Nas svi razumeju. Mi kome god smo se obratile i rekle o čemu se radi, oni nas svi razumeju i vide u čemu je problem, ali niko ne shvata da taj problem treba da se reši. Nas dve se borimo protiv ovog problema, sa ovim prblemom živimo svakodnevno. To nije nešto što se desilo juče i što traje dva dana. Ovo je problem koji traje zadnjih osam godina", rekla je Violeta Miltenović iz Republičkog centra za talente.
A problem je nastao 2014. godine, kada je centar ostao bez direktora. Od tada više ne postoji ovlašćeno lice koje bi Aleksandru i Violetu proglasilo tehnološkim viškom, poslalo ih u Zavod za zapošljavanje ili kome bi njih dve dale otkaz. U ministarstvu prosvete tvrde da traže način da regulišu njihov status.
"Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije radi na rešavanju problema Republičkog centra za talente. Pitanje je složeno i za pravni vakum u kojem su se našle ove dve radnice teško je naći rešenje", navodi Ministarstvo.
S druge strane, objašnjenje da rešenja ima.
Advokat Ozren Ogrizović kaže da je to vrlo lako moguće i dodaje da Vlada, odnosno Ministartsvo mogu da imenuju novog direktora.
"Njima se duguje veliki novac po osnovu neisplaćenih zarada i po osnovu neisplaćenih doprinosa. Za to je nadležna država i niko drugi. Inače mi ćemo biti prinuđeni u nekom vrlo skorijem vremenu da pokrenemo odgovorajuće postpupke pred Evropskim sudom za ljudska prava jer je njima ugrpoženo osnovno pravo na rad", rekao je Ogrizović.
U potrazi za otkazom ili adekvatnim rešenjem obratile su se i predsedniku Srbije, premijerki, predsednici skupštine, ministrima. Poslednji put su pre nedelju dana bile u Vladi Srbije, obećan im je odgovor, koji do danas nisu dobile.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.