Završni ispit za male maturante, danas test iz maternjeg jezika

Izvor: RTS, 18.Jun.2018, 08:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završni ispit za male maturante, danas test iz maternjeg jezika

Danas je počelo trodnevno polaganje završnog ispita za buduće srednjoškolce. Đaci su najpre polagali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a sutra će iz matematike, pa kombinovani test.
Osmaci su od 9 do 11 časova rešavali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Direktori škola i predsednici školskih komisija za ispit su dobili obaveštenje u kome se podseća da je direktor osnovne škole >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odgovoran za regularno sprovođenje male mature, u školskom ili svakom drugom objektu u kojem učenici polažu testove.

Osmi razred završio je 71.661 učenik, dok u srednjim školama ima mesta za 76.064 đaka. Tako je broj slobodnih mesta veći za 6,14 odsto od broja učenika.
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je osmake u Osnovnoj školi "Bora Stanković" u Beogradu, pred sam početak rešavanja testa iz srpskog jezika. 
Vlada je podržala uvođenje 11 novih obrazovnih profila na polju digitalizacije i informacionih tehnologija.
Broj mesta za dualni sistem obrazovanje je udvostručen, pa će u te škole moći da se upiše tri i po hiljade đaka.
Maksimalan broj bodova na testovima je 40, odnosno iz srpskog i matematike po 13, na kombinovanom testu 14, a uspeh iz škole nosi maksimalnih 60 bodova. 
Konačni rezultati ispita biće saopšteni 28. juna, a upis učenika u srednje škole biće 9. i 10. jula.  

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Počinje polaganje male mature

Izvor: NoviSad.com, 18.Jun.2018

Od danas počinje trodnevno polaganje završnog ispita za buduće srednjoškolce. Đaci najpre polažu test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, sutra iz matematike, a u sredu kombinovani test sastavljen od pitanja iz biologije, istorije, geografije,..

Nastavak na NoviSad.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.