Zašto se porodično nasilje ne smanjuje?

Izvor: RTS, 03.Okt.2019, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto se porodično nasilje ne smanjuje?

Dva porodična ubistva za manje od 24 časa šokirala su juče javnost. Još teže je što su zločin počinili sinovi, ubivši svoje majke. Da li se zakonima mogu rešiti poremećeni porodični odnosi i zašto se porodično nasilje ne smanjuje? Nadležni tvrde da imamo dobre mere zahvaljujući kojima su spaseni mnogi životi, a stručnjaci poručuju, da je porodici potrebna stručna pomoć u rešavanju problema. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Posle porodičnih tragedija često čujemo da je nasilnik bio miran i dobar komšija, a porodica ugledna i skladna. A onda se ispostavi da je problema ipak bilo, ali su skrivani u četiri zida.

"Mi smo preplavljeni predrasudama, mislimo da je sramota reći da moja porodica ima problem. I onda, ako ne rešite problem kad je mali i ako ga stavite pod tepih, onda će on narasti i rešavaćete ga kada bude mnogo veliki i nećete biti u poziciji da ga rešite", kaže Slavica Đukić Dejanović, ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku.
Od početka godine ubijene su 22 žene i četvoro dece. Nadležni kažu da su zahvaljujući pravovremenoj reakciji mnogi životi spaseni. Hitna mera zabrane prilaska žrtvi produžena je u 38.000 slučajeva za protekle tri godine, od kada se primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. 
"Nije suština da samo nasilnike odvojimo od žrtve već da žrtvama poklonimo pažnju, da ih ohrabrimo. Vrlo često imate problem da kada se nasilje u početku prijavi, žrtve odustaju dalje od gonjenja, što jeste jedan od velikih problema", kaže ministarka pravde Nela Kuburović.
Čak i kada žrtva to ne želi, u mnogim zemljama policija ili tužilaštvo podnosi tužbu po službenoj dužnosti. I u Srbiji imaju ovlašćenje da reaguju pre nego što se počini krivično delo. 
Vesna Stanojević, koordinatorka Savetovališta za borbu protiv porodičnog nasilja smatra da je osnovni problem taj što se sve ono što se donosi ne primenjuje na pravi način.
"Prevencija porodičnog nasilja, a ne samo mere koje smo već preduzeli na planu normative, edukacija svakog člana porodice kako da porodica bude zajednica bliskih ljudi koji rešavaju probleme – to je model i to je ključ", kaže Slavica Đukić Dejanović.
Tome se uči od malih nogu. Nasilje u školi i u društvu naučeno je u porodici, kažu stručnjaci i savetuju – ako problem postoji o tome ne treba da se ćuti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.