Zanimljiv vodič kroz zimsku kratkodnevicu: Ovo sigurno niste znali o najkraćem danu u godini! (FOTO/VIDEO)

Izvor: BKTV News, 21.Dec.2016, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zanimljiv vodič kroz zimsku kratkodnevicu: Ovo sigurno niste znali o najkraćem danu u godini! (FOTO/VIDEO)

Dani su sve kraći i kraći, a noć kao da nema kraja - proslava zimske kratkodnevice može da počne!

Već duže vreme noć je sve mračnija i čini se da dan ne može biti kraći. Dan će trajati samo sedam sati, 49 minuta i 41 sekund, gotovo devet sati kraće od najdužeg dana u godini.

E pa, tome je došao kraj jer napokon stiže zimska kratkodnevnica poznata kao i najkraći dan u godini. I sam Gugl je obeležio ovaj dan sa specijalno osmišljenom animacijom na svojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << zvaničnoj stranici.

Kratkodnevnica obeležava momenat kada sunce zasija na svojoj najjužnijoj tački, direktno preko južnog povratnika (jarčeva obratnica).

Ovaj trenutak su pagani proslavljali hiljadama godina i mnoge tradicije povezane sa Božićem vuku koren iz proslave zimske kratkodnevnice uključujući i običaj postavljanja božićne jelke.

Svet možda deluje dosta sumorno i mračno sada, ali zapamtite: čim prođe kratkodnevnica dani postaju duži i možete početi da se radujete proleću.

Predstavljamo vam vodič za najmračniji danu godini i nekoliko razloga zbog kojih biste trebali da mu se radujete.

Šta je zimska kratkodnevnica?  

Zimska kratkodnevnica je najkraći dan u godini i zvaničan početak zime.

To je momentat kada sunce sija na najdaljoj tački na jugu, direktno preko južnog povratnika.

Kada je zimska kratkodnevnica?

Datum zimske kratkodnevnice je drugačiji svake godine, ali uvek pada između 20. i 23. decembra.

Ove godine kratkodnevnica pada danas, u sredu 21. decembra. Zima na severnoj polulopti Zemlje počinje u 11.44 sati, dok za stanovnike na južnoj zemljinoj polulopti u isto vreme počinje leto.

Tradicija i rituali

Zimska kratkodevnica je veliki paganski festival čiji se rituali ponovnog rađanja slave već hiljadama godina.

Savake godine slavljenici se okupljaju kod Stounhendža da bi posmatrali kako sunce izlazi na ovaj nakraći dan u godini.

Mnoge tradicije koje smatramo tipično božićnim, uključujući božićne balvane, imela, božićna jelka, vuku korene u paganskim običajima vezanim za zimsku kratkodnevnicu.

Čekajte, božićna jelka je zapravo jelka sa proslave zimske kratkodnevnice?

Recimo. Druidi, sveštenici starih Kelta, koristili su zimzeleno drveće, zeleniku i imelu kao simbole večnog života tokom svojih rituala povezanih sa kratkodnevnicom.

Seča ovog drveća i unošenje u dom bi bila suviše destruktivna prema prirodi.

Onda je sveti Bonifacije u 8. veku, u Nemačkoj, pronašao grupu pagana koji obožavaju hrast i isekao ga.

Neki kažu da je posadio jelku na mesto na kojem su se pagani preobrazili - a neki da je jelka sama iznikla na istom mestu.

Prema predanju preobraženi pagani su se vratili sledeće godine da ukrase drvo jelke.

Ne očajavajte, od sutra dan postaje sve duži!

Posle kratkodnevnice, dan će postepeno postajati sve duži do letnje dugodnevice koja pada u sredu, 21. juna 2017.

U Irskoj će danas biti moguće da se prisustvuje nesvakidašnjem fenomenu. Naime, sunce će na zimsku kratkodnevnicu preplaviti drevnu Irsku grobicu magičnim svetlom.

Šezdeset srećnika će moći da posmatra dugo očekivan ritual star 5. 000 godina. Ovo je jedan od najpoznatijih istorijskih spomenika u Irskoj i danas će biti u centru pažnje zahvaljujući ovom prirodnom fenomenu, kada će zanosna svetla prirediti šou kakav se retko viđa.

Older than pyramids and Stonehenge #ireland #erasmus #hilltoptreks #old #newgrange

A photo posted by Odile Vanel ?? (@odilevanel) on Dec 11, 2016 at 6:07pm PST

Na dan kratkodnevnice, svega dvadesetoro ljudi dobija dozvolu da uđe u Njugrejndž, a o tome ko će uživati u ovom nesvakidašnjem iskustvu odlučuje se lutrijom. Krajem septembra, učenici lokalne škole izvlače iz bubnja imena zaljubljenika u misteriozni svet praistorije, koji krajem decembra imaju priliku da zakorače u ovaj neobični spomenik.

Experience a dawn sun show like no other, engineered over 5,000 years ago with the spectacular Winter Solstice at #Newgrange Dec 18-23 ? pic.twitter.com/rFARaKveqS

— IrelandsAncientEast (@ancienteastIRL) December 5, 2016

Ipak, iako ne mogu da uđu u Njugrejndž, ispred njega se između 18. i 23. decembra svakog svitanja okuplja veliki broj ljudi.

Entrance stone at #newgrange covered in some of the earliest known examples of abstract #art #ireland

A photo posted by Eóin Brady (@turfforthought) on Nov 26, 2016 at 10:34am PST

Nakon što prođete hodnikom dugim 19 metara, naići ćete na prostoriju u obliku krsta. Ukoliko to učinite u danima pre i posle zimske kratkodnevnice, u svitanje, videćete nešto zapanjujuće – uski snop sunčeve svetlosti probiće se kroz ulaz. Kako se sunce "diže“, tako se ovaj snop širi i ispunjava prostoriju.

Newgrange and the winter solstice https://t.co/tu3bKnp6Ue #archaeology pic.twitter.com/sIB41HXYl1

— Irish Archaeology (@irarchaeology) December 20, 2016

"Arheolozi su klasifikovali Njugrejndž kao "grobnicu s hodnikom" “, napisao je lokalni stručnjak Majkl Foks, "ali je on više od toga. "Drevni hram" je prikladnija oznaka: mesto od astronomske, spiritualne i ceremonijalne važnosti.“

Experience a dawn sun show like no other, engineered over 5,000 years ago with the spectacular Winter Solstice at #Newgrange Dec 18-23 ? pic.twitter.com/rFARaKveqS

Ovo zdanje za Irce ima magijsku konotaciju i spominje se u mnogim bajkama, čak mu se pridaju i nadprirodne moći i neki kažu da u njemu stanuju vile.

The 12 days of Solstice - Day 12 - sunlight in the passage of Newgrange. https://t.co/kUmOovRgDx #wintersolstice #Newgrange #shortestday pic.twitter.com/znTw1EseRq

— Mythical Ireland (@mythicalireland) December 21, 2016

Za sam kraj, u duhu praznika, podsetimo se pesme uz koju smo svi odrasli i koja nas nepogrešivo vraća u detinjstvo!



Iako prvi dani zime prolaze bez snežnih padavina, ne očajavajte, uskoro ćete moći da uživate u zimskim čarolijama!

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.