Izvor: RTS, 03.Okt.2020, 10:26

Zagorka Dolovac: Pritisci nemaju uticaj na moj rad

Čini se da deo javnosti ne razume Ustavom i zakonom određenu ulogu Republičkog javnog tužilaštva i republičkog javnog tužioca, kao i celokupan javnotužilački sistem, izjavila je za današnji "Blic" republički javni tužilac Zagorka Dolovac povodom kritika u javnosti da je "u ilegali".
"Ukoliko razume, a postavljaju ovakva pitanja, onda se može zaključiti da se radi o političkoj kampanji protiv javnog tužilaštva u celini koja za cilj ima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << diskreditaciju svih javnih tužilaca i zamenika, osim onih koji su po volji kritičara", rekla je Zagorka Dolovac.

Dodala je da se iznošenjem takvih tvrdnji potkopavaju temelji kompletnog krivično-pravnog sistema u Srbiji, a time i svakodnevna bezbednost građana.
Odgovorajući na pitanje da li je bilo nadležnosti Republičkog javnog tužilaštva u slučajevima Savamala, Zoran Babić i smrt na naplatnoj rampi, Jovanjica, ministra Stefanovića i "Krušika", nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu, ona je rekla da Republičko javno tužilaštvo ne postupa u prvom stepenu, odnosno ne bavi se neposrednim gonjenjem mogućih učinilaca, već da to rade nadležna tužilaštva.
Upitana za postupanje u slučajevima prekomerne upotrebe sile od policije tokom julskih protesta, Dolovac je rekla da je tada deo demonstranata upotrebio silu protiv državnih institucija i policije.
"Policija je reagovala u skladu sa zakonom radi uspostavljanja javnog reda i mira. Da li je bilo prekoračenja upotrebe sile, a što bi predstavljalo krivično delo, to će biti utvrđeno kroz postupke koji se vode", rekla je Dolovac.
Odgovorila je i na novinarsko interesovanje o brutalnom nasilju u Novom Sadu i nesporazumima na realiciji MUP–Tužilaštvo, odnosno da li je trebalo da reaguje.
"To je još jedna od ciljanih neistina u negativnoj kampanji koja se vodi. S obzirom da se radi o predmetu iz nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, prva reakcija pripada njima, a zatim Apelacionom tužilaštvu u Novom Sadu", rekla je Dolovac.
O prijavi Marinike Tepić njenog nestanka Interpolu, a zatim i uličnog snimanja, Dolovac je rekla da to predstavlja politički teatar u cilju negativne kampanje.
"Imam utisak da se krivično-pravni sistem na takav način zloupotrebljava i da se time namerno potkopava temelj krivično zaštite svih nas", rekla je Dolovac.
"Javno tužilaštvo ne postupa na osnovu glasina, već na osnovu dokaza"Zagorka Dolovac je 10 godina na istoj funkciji, a vlasti se u Srbiji menjaju. "Bez obzira ko je na vlasti, uvek sam se trudila da svoj posao obavljam u skladu sa Ustavom i zakonom, što važi i za sva javna tužilaštva u Srbiji", dodala je ona.
Na interesovanje o međusobnim grubim optužbama političara i to što niko od njih nije u zatvoru, Dolovac je ocenila da javna tužilaštva ne postupaju po glasinama.
"Javno tužilaštvo ne postupa na osnovu glasina, već na osnovu dokaza. Politički život može biti ponekad izuzetno živopisan, ali nije na javnom tužilaštvu da isti reguliše", rekla je Zagorka Dolovac.
Dodala da je suzbijanje korupcije izuzetno bitna oblast delovanja tužilaštva i da ima mesta da se pojača delatnost u tom delu posla.
Istakla da je sigurna da ne postoje tužilački predmeti u kojima nije preduzeta nijedna tužilačka radnja, što znači da nema predmeta koji se čuvaju u tužilačkim fiokama.
Potvrdila je da trpi političke pritiske, kroz postupke nekih političara koji su navedeni kroz pitanja, kao i kroz izveštavanje dela medija, posebno u vezi s događajima koji su tim političarima interesantni zbog njihovih ciljeva.
"No, budite sigurni da ti pritisci nemaju uticaj na moj rad", rekla je Dolovac.
Prošle godine sva tužilaštva u Srbiji primila su ukupno 556.000 novih predmeta, što je smanjenje od šest posto, a od toga je skoro 368.000 predmeta krivično-pravne prirode, što je smanjenje od osam odsto.
"U 2019. bilo skoro 30.000 predmeta manje nego 2018. što je jasan podatak da je opšti kriminalitet u padu u našoj zemlji i to treba da nas raduje", rekla je Dolovac.
Dodala je da brojevi od skoro 370.000 novih krivičnih predmeta i 263.000 mogućih učinilaca krivičnih dela u 2019. nisu zanemarljivi, jer govore da je skoro četiri posto procenjene populacije Srbije bilo osumnjičeno da je izvršilo neko krivično delo.
"Poredeći ove podatke sa svetskim, čini se da je procenat ipak manji nego u mnogim zemljama", zaključila je Dolovac.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.