Zabelele se ulice u Užicu, grad i olujni vetar u Priboju i Aranđelovcu

Izvor: RTS, 13.Jun.2018, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabelele se ulice u Užicu, grad i olujni vetar u Priboju i Aranđelovcu

Užički kraj je iza podneva zahvatilo nevreme praćeno gradom, zbog kojeg su se zabelele ulice. Pljuskovi, grmljavina, grad i olujni vetar u Priboju, Aranđelovcu, Topoli. Šteta od nevremena tek će biti procenjena narednih dana. Stručnjaci kažu da su posebno stradale poljoprivredne kulture čija je berba u toku, poput maline.

23.40 – U poplavljenoj garaži zgrade u Jug Bogdanovoj ulici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Požarevcu vatrogasci su pronašli telo muškarca. Pretpostavlja se da se on udavio.
23.00 – Proglašena vanredna situacija na delu teritorije opštine Aranđelovac – mesnim zajednicama Vrbica, Banja, Brezovac, Gornja Trešnjevica i Kopljari. Šteta je nastala na poljoprivrednim zemljištu i na oko 20 objekata, javlja dopisnik RTS-a.
19.30 – U toku večeri očekuje se slabljenje padavina, posle ponoći tek ponegde kiša i pljuskovi s grmljavinom.
17.45 – Jaka kiša i u Braničevskom okrugu. Poplavljena su pojedina seoska domaćinstva i lokalni putevi u petrovačkom kraju. U dopisništvu RTS-a u Požarevcu srušio se plafon.

17.40 – Izlila se reka Kubršnica i poplavila saobraćajnice, domaćinstva i privredne objekte u Aranđelovcu. Stradalo je i voće u gotovo svim selima topolske opštine.  
16.05 – U Aranđelovcu i okolini duva olujni vetar praćen gradom, javio je dopisnik RTS-a.

15.30  RHMZ izdao hitno upozorenje na pljuskove, grad i olujni vetar u Srbiji.
14.15 – Jako nevreme pogodilo Užice i Priboj, javlja dopisnik RTS-a.
Gradonosni oblak zahvatio je danas deo Zapadne Srbije i Šumadije. Grad i jaka kiša padali su u užičkom, pribojskom kraju, Gornjem Milanovcu, Topoli, Aranđelovcu.

U Priboju je grad veličine klikera padao duže od pola sata, a u Užicu su se za dvadesetak minuta zabelele ulice.
Potekle su prave reke od grada i kiše – s užičkih brda sve se sjurilo u centar grada. Čim je kiša stala počelo je raščišćavanje, posla ima i za vatrogasce jer je voda prodrla u prizemlja i podrume firmi i lokala. 
Još se ne zna da li je i koliko nevreme oštetilo poljoprivredne kulture, posebno malinu, čija je berba tek počela.
Sa zapada Srbije, olujni oblak stigao je i u Gornji Milanovac i Šumadiju.
Olujno nevreme praćeno kišom, gradom i jakim vetrom oko 15.30 zahvatilo je Aranđelovac. Izlila se reka Kubršnica i poplavila saobraćajnice, domaćinstva, privredne objekte u tom gradu.

Stradalo je i voće u gotovo svim selima topolske opštine. Šest i po hiljada hektara pod najkvalitetnijim voćem, od kojeg su višnje, breskve stigle na branje, potpuno je uništeno.
Oštećeni su i lokalni makadamski putevi i u više stotina domaćinstava u selima Belosavci i Krčevac oštećeni su krovovi, stradali su automobili.
Pet ekipa je na terenu i procenjuje štetu, rekao je za RTS Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola i dodao da je zakazana i sednica Štaba za vanredne situacije na kojoj će biti predloženo uvođenje vanredne situacije u opštini Topola.
Jaka kiša je pala i u Braničevskom okrugu. Poplavljena su pojedina seoska domaćinstva i lokalni putevi u petrovačkom kraju. Ulice u nižim delovima Požarevca takođe nisu mogle da prime veliku količinu vode.

U dopisništvu RTS-a u Požarevcu srušio se plafon, ali niko nije povređen, a oprema je na vreme zaštićena od vode koja je poplavila studio. 
Nevreme praćeno olujnim vetrom, jakom kišom i gradom zahvatilo je oko 14 časova sela Pranjani, Teočin i deo Koštunića u opštini Gornji Milanovac. Pričinjene su štete u voćnjacima i na usevima najviše u delu sela Pranjani.
Štete ima i na lokalnim makadamskim putevima.
Kiša praćena grmljavinom padala je i u Beogradu, u podavalskim naseljima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.