Za šest godina ubijeno 600: Dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima

Izvor: BKTV News, 02.Nov.2018, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za šest godina ubijeno 600: Dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pokrenula je globalnu kampanju o kraju nekažnjivosti tih zločina kako bi se nadležni i javnost podsetila na zločine koji godinama nisu ni rešeni ni procesuirani.

Nezavisno udruženje novinara Srbije organizovaće u 11 časova u beogradskom Medija centru protestni skup na kojem će biti pročitano javno pismo vlastima u Srbiji kojim se članovi NUNS-a pridružuju medijskim radnicima širom sveta u kampanji "Kraj nekažnjivosti – za UN >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Konvenciju za zaštitu novinara".

Po NUNS-ovoj bazi podataka, ove godine su se u Srbiji dogodila 73 napada na novinare, od čega pet fizičkih, 52 pritiska i 16 verbalni pretnji.

Prema podacima IFJ, proteklih šest godina širom sveta ubijeno je 600 novinara, a devet od deset zločina je ostalo nekažnjeno.

IFJ je ocenio da se uprkos brojnim protokolima, smernicama i predlozima, novinari i dalje suočavaju sa svakodnevnim pretnjama - a nekažnjavanje zločina se nastavlja.

"Zbog rasta nasilja i nedostatka volje za suzbijanje nekažnjivosti IFJ je pokrenula kampanju za donošenje međunarodne konvencije posvećene zaštiti novinara i drugih medijskih profesionalaca", naveo je IFJ.

Tu inicijativu IFJ-a podržalo je i Udruženje novinara Srbije, koje je ocenilo da u Srbiji najveći broj odgovornih za napade na novinare i medijske radnike nije kažnjen ili uopšte nije pokrenuta istraga protiv njih.

Povodom 2. novembra zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić izjavio je da je svaki napad na medije i novinare, bilo fizičkim zastrašivanjima, ili političkim i ekonomskim pritiscima, pokušaj ućutkivanja slobode govora i kritičkog duha javnosti, te da su nadležni organi dužni da zaštite ugrožene novinare i obezbede im uslove u kojima će profesionalno i bez straha obavljati svoj posao.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije takođe je osudilo svaki napad, pritisak, nasilje i svaki drugi način ugrožavanja bezbednosti predstavnika medija.

Medijska udruženja traže da se razreše svi slučajevi napada na novinare i rasvetle ubistava novinara Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.