Za godinu dana otovoreno 47.000 novih radnih mesta

Izvor: RTS, 03.Dec.2018, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za godinu dana otovoreno 47.000 novih radnih mesta

Prema statistici, stopa nezaposlenosti u Srbiji nastavila je pad i sa 14, 8 odsto na početku godine pala je na 11,3 odsto na kraju trećeg tromesečja. Anketi o radnoj snazi, koju je sproveo Republički zavod za statistiku, pokazuje da se za godinu dana otvorilo 47.000 novih radnih mesta. Postignuta najniža stopa nezaposlenosti, kaže za RTS direktor NSZ Zoran Maritnović i ističe da je cilj jednocifreni broj. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Svi indikatori na tržištu rada pokazuju nastavak pozitivnih kretanja u oblasti zapošljavanja, rekao je u intervjuu za Dnevnik RTS-a direkor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović.

"Ankteta o radnoj snazi pokazala je najnižu stopu nezaposlenosti i najvišu stopu zaposlenosti. Zaista možemo da kažemo da smo na dobrom putu", ističe Martinović.
Martinović kaže da je na rast povećanja zaposlenosti uticalo povećanje privrednih aktivnosti, broj stranih investitora koji dolaze u Srbiju, kao i bolji uslovi za poslovanje i za domaće i za strane investitore.
"Mi očekujemo da se približimo evropskom proseku kada je u pitanju stopa nezaposlenosti i da budemo na jednocifrenom broju. Bitno je da se ne vraćamo u prošlost kada je stopa nezaposlenosti bila veća od 20 odsto i zaista se približavamo cilju – a to je jednocifren broj", navodi Martinović.
Statistike pokazuju da se u ovoj godini najviše zapošljavalo u prerađivačkoj industriji – sektor usluga, trgovine, ugostiteljstva i turizma.
Kada se govori o traženim zanimanjima na tržištu rada, najviše dominira inženjerstvo u oblastima ingformaciono-komunikacionih tehnologija, građevine i mašinstva.
"Traženi zanati na tržištu rada su zavarivači, bravari, kuvari, pekari, a u poslednje vreme se sve više traže i vozači", kaže direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.
Martinović dodaje da su migracije u našoj zemlji i dalje prisutne i da je demografska slika negativna, ali da su broj radnih mesta i bolji uslovi zapošljavanja stvorili bolju sliku na tržištu rada.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.