ZAVEJANA SRBIJA Gorska služba savetuje: Šta da radite ako se nađete USRED SNEŽNE OLUJE

Izvor: Blic, 19.Jan.2016, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAVEJANA SRBIJA Gorska služba savetuje: Šta da radite ako se nađete USRED SNEŽNE OLUJE

Meštani Donje Trešnjice kod Malog Zvornika bili su prinuđeni da uz pomoć volova sklanjaju sneg sa glavnog seoskog puta jer mehanizacija komunalnog preduzeća retko dolazi do ovog sela pa je to bio jedini način da se put osposobi i da deca odu u školu.

Sneg koji je gotovo tri dana neprekidno padao u zapadnoj Srbiji i južnim delovima Srbije potpuno je odsekao neka sela od sveta. Dragan Vučetić iz Donje Trešnjice kaže da sa njegovim parom volova mogu da očiste sneg kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je suv dok kada oteža od vlage, teško to uspevaju i sa dva para volova.

- Zahvaljujući meštanima, koji svojom snagom i snagom volova skidaju sneg sa puta, naša škola funkcioniše i deca stižu na nastavu - kaže učitelj Predrag Spasojević. I stanovnici nekoliko planinskih sela u opštini Medveđa juče su bili odsečeni zbog neprohodnih puteva, a u nekim selima nije bilo struje.

- Problem su staračka domaćinstva do kojih može da se stigne samo terenskim vozilima - kaže predsednik opštine Nebojša Arsić, koji je juče odneo pomoć u hrani meštanima sela Retkocer. Do udaljenih planinskih zaselaka u opštini Nova Varoš moglo se jedino pešice.

- Juče nije bilo nastave u školi u Gornjoj Beloj Reci jer petoro đaka nije moglo da se probije kroz smetove. Na pojedinim deonicama na padinama Muretnice vetar je naneo i metar i po snega, pa smo odsečeni od centra sela - kaže Milutin Žunić iz Bele Reke.

Lokalne puteve u 30 sela od subote po podne neprekidno raščišćava stotinak traktora meštana. Gde oni ne mogu da probiju, angažuju se teška mehanizacija i šumski traktori.

Pravila Gorske službe spasavanja

Oblačenje

1. Slojevita tanja garderoba

2. Odeća i obuća ne smeju da stežu da ne bi zaustavili cirkulaciju

3. Jakna treba da je zatvorena oko vrata, kukova i na rukavima

4. Kapa treba da pokriva makar gornji deo ušiju

Kretanje

1. Potrebno je naći zavetrinu, ukoliko se to ne može izbeći, okrenite leđa vetru

2. Tempo kretanja po snegu ne bi trebalo da bude ni brz ni prespor

Svi putni pravci čisti

U Auto-moto savezu Srbije kažu da su u utorak svi putevi prvog i drugog reda prohodni. Sneg na kolovozu je od tri do pet centimetara, dakle zimski uslovi, pa vozače podsećaju da obavezno koriste zimsku opremu. Iz pravca Beograda Ibarska magistrala je očišćena.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.