ZABORAVILI SVOJA PRAVA: Da li radnici mogu da očekuju nešto od 1. maja?

Izvor: BKTV News, 01.Maj.2018, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZABORAVILI SVOJA PRAVA: Da li radnici mogu da očekuju nešto od 1. maja?

Međunarodni praznik rada većina građana Srbije dočekuje ravnodušno.

"Od 1. maja se odavno više ništa ne očekuje, ljudi su zaboravili da brane svoja radna prava koja se svakodnevno urušavaju", smatraju predsednik Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa i predsednik sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković.

Danas sindikalni zahtev iz 19. veka za osam sati rada, odmora i slobodnog vremena,  deluje gotovo romantično i bajkoliko, kaže Stojiljković predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << UGS Nezavisnost napominjući da smo jednako daleko i od dostojanstvenog rada – ugovorenog, bezbednog i na vreme i pristojno plaćenog.

 Foto: Zoran Stojiljkovic youtube prtscr

Podseća da u Srbiji dve trećine građana sastavlja kraj sa krajem, odnosno živi od prvog do prvog, pri tom 70 odsto zaposlenih primi manje od prosečne zarade koja iznosi 400 evra, ako uopšte primi redovno zaradu. Raste i broj siromašnih.

Foto:Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) - arhiva 

"Živimo u svetu ekonomija znanja i informacija, celoživotnog učenja, a istovremo sužavamo krug onih kojima je dostupno kvalitetno obrazovanje. U vreme digitalizacije rada i društva održavamo širok krug funkcionalno nepismenih - budućih digitalnih robova", ističe se u poruci UGS Nezavisnost povodom 1. maja.

Među urušenim profesijama je i novinarstvo

Predsednik Nezavisnosti Stojiljković se nedavno osvrnuo i na stanje u medijima u Srbiji danas.

Pad standarda, ali i deprofesionalizacija  takođe su doveli do slabljenja uticaja sindikata. Kako da očekujete da će se sindikalno organizovati neko ko je doveden samo da drži mikrofon, a ne da bude novinar? Takav ne pokazuje interes za rad sindikata, ili je uplašen.

Povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, Sindikat novinara Srbije (SINOS) poziva kompletnu medijsku zajednicu i državu  da zajedno pomognu u jačanju ekonomskog statusa novinara i medijskih radnika,  jer bez toga nema slobode medija.

"Zaposleni u medijskoj delatnosti rade u nesigurnim uslovima, za male i neredovne plate, često bez ugovora i uz zabranu da se sindikalno organizuju i štite  svoja radna i profesionalna prava", istakla je u izjavi za BKTVNews predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa.

 Foto: Dragana Čabarkapa, media centar

SINOS apeluje, kako je dodala,  na sve učesnike na medijskoj sceni Srbije da odmah pristupe uspostavljanju socijalnog dijaloga i zaštite  profesionalnu i radnu poziciju novinara i medijskih radnika, u skladu sa evropskim standardom.

"To znači potpisivanje NACIONALNOG KOLEKTIVNOG UGOVORA  za medijsku delatnost koji će biti naš - medijski ustav", dodaje se u saopštenju za medije SINOS-a.

Konkretni predlozi

Da bi to bilo i ostvarivo pomenuti sindikat predlaže, između ostalog, da u septembru započnu pregovori sindikata i poslodavaca, da se do kraja godine donese nacionalni kolektivni ugovor u medijskoj delatnosti, a ako se ispostavi da ne postoje uslovi za pregovore primeniti Zakon o radu i proširiti dejstvo na sve medije u zemlji usaglašavanjem postojećih kolektivnih ugovora u  javnom servisu i većim štampanim medijima. Svemu tome treba da prethodi sastanak predsednice Vlade Srbije i predstavnika medijskih sindikata.

"Takođe, Sindikat novinara Srbije (SINOS) poziva Vladu Srbije da objavi tekst Medijske strategije kako bi javnost bila obaveštena o dokumentu koji je trebalo da odredi smernice za izmenu seta medijskih zakona iz 2014. godine", ističe Čabarkapa.

SINOS ima svog predstavnika u Radnoj grupi Ministarstva kulture i informisanja koji je insistirao na primeni evropskih standarda: uspostavljanju socijalnog dijaloga, pluralizmu vlasništva - osnivanju regionalnih i lokalnih javnih servisa, i zabrani vlasništva kompanijama iz of šor-zone - radu nacionalne novinske agencije, reorganizaciji regulatornih tela, uvođenju registra stranih donatora, jednak tretman novinarskih udruženja i organizacija.

SINOS je veoma razočaran odlukom države da  zaustavi Medijsku strategiju i učini ustupak onima koji su od samog  početka opstruisali izradu ovog izuzetno značajnog dokumenta, navodi predsednica SINOS-a i podseća da je 3. maj dan slobode medija te da on nekako prolazi u senci 1. maja.

Međunarodni praznik rada, 1. maj, obeležava se širom sveta, u znak sećanja na dan kada je 1886. godine oko 40.000 čikaških radnika stupilo u štrajk tražeći bolje uslove rada. Tog dana širom SAD održano je oko 5.000 skupova nezadovoljnih radnika na kojima su sindikalne vođe istakle zahteve simbolički izražene oznakom "tri osmice" - osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog uzdizanja.

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" saopštili su da ove godine za 1. maj neće organizovati protestno okupljanje svojih članova u Beogradu, niti će članove i simpatizere pozivati da učestvuju u protestu "reprezentativnih, prodržavnih sindikata".

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.