Izvor: RTS, 23.Jan.2021, 20:34

Vučić o spomeniku Stefanu Nemanji: Ništa lepše nisam video...

"Ništa lepše nisam video", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon što je obišao spomenik Stefanu Nemanji.
Aleksandar Vučić je prisustvovao probi osvetljenja Savskog trga i spomenika.

"Ništa lepše nisam video od ovog spomenika, pogotovo sada kada je ovako osvetljen", rekao je Vučić.
Porazgovarao je i sa radnicima koji su angažovani kako bi trg bio spreman za otvaranje 27. januara.
Vučić je konstatovao i da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je popravljen sat na zgradi stare Železničke stanice, nakon 24 godine.
"Srbija nije bila u stanju 24 godine da popravi sat na železničkoj stanici", primetio je on.
Takođe, naveo je da bi zgradi Pošte treba vratiti staru fasadu.
Predsedniku su spomenik, novo znamenje Beograda, predstavili Oleg Laskarev, predstavnik autora, ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.
Oni su mu predstavili mozaik, koji se nalazi u unutrašnjosti šlema, koji predstavlja postament, koji je uradio ruski umetnik Muhin.
"Savski trg simbol napretka"Vučić je rekao da Savski trg vidi kao simbol srpskog napretka i pobede. 
"Mislim da će ovaj trg izgledati veličanstveno. Imaće 250 stabala, koja su posađena. Sramota me je reći kako smo nazivali ovo mesto ranije. Taj trg je bio simbol propalog dela grada, nešto najružnije sa močvarnim delom pozadi, a sada niče na njemu Beograd na vodi. Ovo je način da pokažemo da Srbija nacionalno i u svim oblastima snaži", rekao je predsednik.
Presrećan je, kaže, nije se nadao, ni očekivao da će ovo biti tako veličanstveno.
Vučić je ukazao da je spomenik urađen na potpuno drugačiji način, da objašnjava postojanje srpskog naroda, njegove korene, kako se razvijao, kako je rasla naša država, duhovnost.

Naveo je da može da se vidi slika polomljenog vizantijskog šlema, najvažniji događaji.
U ovom kraju imamo sada spoj modernog i tradicionalnog, kaže.
Pozvao je građane da posebno uveče dođu na trg i vide spomenik Stefanu Nemanji, sa pogledom na hram Svetog Save, koji se zaršava.
Podsetio je da su najvećim delom radovi na tom hramu završeni u ovoj generaciji.
"Mi smo najviše uradili u prethodnih sedam godina, više nego u proteklih sedam decenija u vezi hrama Svetog Save", dodao je.
Istakao je da se ide i na završetak obnove Hilandara i da veruje da će moći da se obnovi Milutinova crkva.
"Treba uraditi još fasade zgrada oko Savskog trga da bi dodatno zasijalo ovo mesto, kako bi Beograd kao sedište srpstva mogao da se ponosi svojom istorijskom prošlošću, da rado prima svakog gosta, ali i da zna svoje korene, da imamo naš srpski prestoni grad", naglasio je Vučić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić obišao radove na Savskom trgu: Ništa lepše nisam video od spomenika Stefana Nemanje! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jan.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je obišao završne radove na spomeniku Stefanu Nemanji...On je prisustvovao probi osvetljenja Savskog trga i spomenika...- Ništa lepše nisam video od ovog spomenika, pogotovo sada kada je ovako osvetljen - rekao je Vučić...Porazgovarao je i sa radnicima...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.