Vučić: Nećemo kupiti S-300/400, „usporavamo“ sa kupovinom novog naoružanja; Od Rusije „rekordni popusti“ za helikoptere

Izvor: TangoSix.rs, 09.Dec.2019, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Nećemo kupiti S-300/400, „usporavamo“ sa kupovinom novog naoružanja; Od Rusije „rekordni popusti“ za helikoptere

Srbija neće nabavljati raketni sistem S-300/400. Na najavljeni zaokret u formi prestanka kupovine naoružanja delom su uticale Sjedinjene Američke Države i dominantno potreba za trošenjem novca na novi nacionalni investicioni plan, čulo se tokom vikenda, između ostalog, od strane srpskog državno-vojnog vrha.
Tokom predstavljanja novih helikoptera na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ i u drugim medijskim pojavljivanjima tokom vikenda predsednik Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Aleksandar Vučić odgovarajući na novinarska pitanja potvrdio je da Srbija neće nabavljati protivraketni sistem S-300/400 (koji je u oktobru viđen na istom aerodromu).
Iako je Vučić eksplicitno već bio izjavio na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu u februaru ove godine da Srbiji „ne bi bilo dozvoljeno“ da kupi ovakav sistem, ovog puta je u dva dana dva puta ponovio da Srbija neće kupovati ovo oružje jer „se prelazi na mobilniju i bržu vojsku i da se neće više kupovati glomazniji sistemi“. On je takođe istakao da Srbija „usporava“ sa kupovinom naoružanja, da će kupovina biti ali ne „u ovakvom zamahu kao ovih nekoliko godina„. Predsednik je pojasnio i da je potreba trošenja novca za novi nacionalni investicioni plan takođe jedan od razloga prekidanja „zamaha kupovine“ (koji za celokupnu vojsku iznosi oko 830 miliona evra od 2016. godine).
Sve oznake na helikopteru Mi-35M po „low-vis“ principu osim zastave na repu koja je ofarbana u punom koloru / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Povoljni aranžmani sa Rusijom Gostujući na televiziji Pink, v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr. Nenad Miloradović indirektno je potvrdio pisanje Sputnjika od prošle nedelje da je Srbija i u ovoj tranši nabavke helikoptera dobila povoljne uslove kupovine i ubrzanu isporuku.
On je konkretnije rekao da su najnoviji primerci ruskih helikoptera (misleći najverovatnije u ovoj izjavi samo na Mi-35M) nabavljeni „izuzetno povoljno“, da smo dobili „dramatične, rekordne, popuste“, da su postojale „molbe srpskog državnog vrha da se isporuke ubrzaju i da se to i desilo“.
Predsednik Srbije je na batajničkom aerodormu tokom odgovora na novinarska pitanja naveo da ne može reći koliko su pojedinačno plaćeni helikopteri Mi-17 i Mi-35M (iz poslednje tranše, ne uključujući prva dva Mi-17) ali da je to negde „između 10 i 20 miliona“ i da smo od ruske strane „kao i u slučaju H145M, koji su oko 11,12,13 miliona evra po komadu“ dobili „značajne, značajne popuste“.
Prvi put iznet podatak o ukupnom kapacitetu srpske (vertikalno) transportne flote za prevoz specijalnih snaga / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Dodatni detalji Nenad Miloradović izjavio je tokom vikenda i da su u poslednjoj tranši nabavke helikoptera H145M, Mi-17 i Mi-35M takođe obezbeđeni i „logistički paketi, zemaljska, kontrolna i ispitna oprema i odgovarajući kompleti naoružanja uz obuku“.
On je istakao da je naša strana trenutno u razgovoru sa Rusijom da se „neki od naših sistema naoružanja implementiraju na ruske helikoptere, pre svega na one koji su sada u naoružanju Vojske Srbije“. Miloradović je potvrdio da se i na Erbasove helikoptere planira implementacija domaćeg vođenog naoružanja i da će u tom slučaju „H145M prvi put u istoriji Vojske Srbije omogućiti gađanje sa laserski vođenim raketama“ što ste ekskluzivno i u više detalja već mogli da čitate na Tango Six portalu.
Piloti i tehničari iz Kraljeva već naviknuti na hladno vreme prilikom obuke u Rusiji. Helikopter uz ventilatore u kokpitu ima i klima sistem. Ventilatori leti služe za rashlađivanje dok se klima ne pusti u pogon / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Miloradović je takođe izjavio i da je namera ministarstva odbrane da se nastavi sa „upotrebom i modernizacijom“ helikoptera Gazela. On je javno izneo podatak i da svi helikopteri koje RV i PVO Srbije trenutno   poseduje u jednom letu mogu prevesti 370 vojnika a da 15 helikoptera koje smo videli u subotu mogu prevesti 240 vojnika.

The post Vučić: Nećemo kupiti S-300/400, „usporavamo“ sa kupovinom novog naoružanja; Od Rusije „rekordni popusti“ za helikoptere appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.