Izvor: RTS, 18.Maj.2021, 12:11

Vozili ste kroz pljusak i poplavljene ulice – šta treba proveriti na automobilu

Zbog sve češćih pljuskova, reka koje teku ulicama gradova, veliki broj vozača se pita – šta raditi sa vozilom koje je prošlo kroz vodu. Stručnjaci upozoravaju na moguće opasnosti ukoliko se ne proveri ispravnost automobila.
Ukoliko sami hoćete da sanirate štetu i osposobite automobil prvo što morate da uradite je da ga dobro očistite, od mulja, prljavštine i vode i spolja i iznutra.

Koliko će automobilu trebati vremena da se osuši >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zavisi od vremenskih uslova, ali iako stoji na suncu, sačekajte bar 48 časova dok ne rešite da sami otklonite štetu.
Posle čišćenja automobila, potrebno je otvoriti haubu i izvaditi akumulator. Ukoliko je došlo do kratkog spoja i ako je oštećen mora se nabaviti novi.
Zatim je potrebno da se ispustite sve tečnosti iz vozila, antifriz iz hladnjaka, ulje iz motora, a naročito iz menjača, kao i kočionu tečnost. 
Podrazumeva se i zamena svih filtera, pored onoga za ulje važno je da se zameni i filter za klimu.
Ispraznite rezervoar, probajte da produvate cevi (uz pomoć usisivača ili kompresora), očistite ležišta svećica, zamenite ih, nabavite i nove kablove za svećice.
Zatim nalijete odgovarajuće ulje u motor i menjač.
Kada se sve to uradi trebalo bi proveriti da li rade svetla, migavci, sirena. Važno je napomenuti da je potrebno samo dati kontakt, bez startovanja motora.
Takođe treba proveriti da li rade putni računar i radio uređaj.
Ukoliko je sve u redu startujte motor, preporuka je da ga lagano pokrenete. Pređite par kilometara malom brzinom. Ukoliko nešto nije u redu, lakše i brže ćete se zaustaviti. 
Stanite na svaku promenu zvuka, pojavu dima, neprijatnog mirisa.
Kod hibridnih i vozila na struju nemojte nikako sami da radite bilo šta, već se obratite majstoru.
Majstori savetuju i da se obavezno proveri da li je voda ušla u farove i stop svetla, koja u tom slučaju takođe treba izvaditi i dobro osušiti.
Naravno, za sve ovo je potrebno i znanje i iskustvo pa je ipak možda najbolje da se obratite ovlašćenom servisu.
Ako je vozilo kasko osigurano, sve što je potrebno da uradite jeste da pozovete vašu osiguravajuću kuću.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.