Vozači ispaštaju zbog oštećenog saobraćajnog znaka

Izvor: RTS, 10.Maj.2019, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vozači ispaštaju zbog oštećenog saobraćajnog znaka

Ulica Marijane Gregoran u Beogradu je jednosmerna. Znak je precrtan. Ko je u pravu – policija koja kažnjava ili građani kada kažu da nisu videli šta piše na znaku?
Zaustavljanje ispred znaka stop i skretanje udesno, reklo bi se sve po propisu. Isto tako uradila je i Anja. Vraćajući se kući u Pančevo, iz Triglavske ulice na Karaburmi skrenula je desno u Ulicu Marijane Gregoran i posle nekoliko metara >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zaustavila ju je patrola saobraćajne policije. Razlog – ušla je u jednosmernu ulicu u suprotnom smeru.

"U tom trenutku kada mi je policajac uzeo dokumenta, ja sam se vratila do Triglavske ulice da vidim taj znak za jednosmernu ulicu i naišla sam na preškraban znak za obavezno skretanje ulevo. Taj znak je plavi znak i preko njega je farba. Znači preškraban je znak da je obavezno skretanje u levo, tako da se, pogotovu noću, ne može prepoznati da li je to jednosmerna ulica ili ne", kaže Anja Jovanović Mojsilović.
Nije Anja bila jedina, kako kaže, još nekoliko vozača napravilo je istu grešku.
I nije problem samo u mraku i smenjenoj vidljivosti. I po sunčanom i vedrom danu značenje znaka u Triglavskoj ulici za obavezno skretanje ulevo i znaka u Ulici Marijane Gregoran za zabranjen smer je neprepoznatljivo.
"Zakon je jasan saobraćajna signalizacija se postavlja i održava na način da učesnici u saobraćaju mogu lako i blagovremeno da postupe po njoj. Vozači nisu dužni da pogađaju, pod znacima navoda, šta je pisac hteo da kaže. Dakle, saobraćajna signalizacija se postavlja tako da je jasna, da učesnik u saobraćaju može vrlo lako shvatiti poruku koja mu se prenosi saobraćajnim znakom, a ukoliko to nije slučaj, onda se radi o nepropisno postavljenoj signalizaciji, a učesnik u saobraćaju prosto ne može i ne sme biti odgovoran zbog toga", navodi Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.
Nije retka situacija da je saobraćajna signalizacija u gradu oštećena. Prema rečima stručnjaka, preduzeće koje održava puteve dužno je da vrši nadzor nad stanjem signalizacije i da zameni znake koji nisu u propisanom stanju.
U "Beograd-putu" kažu da nisu dobili prijavu da su znaci na ovoj lokaciji oštećeni, ali da će ih zameniti u najkraćem roku.
U odgovoru MUP-a stoji da je postavljanje, uklanjanje i održavanje saobraćajne signalizacije u nadležnosti Sekretarijata za saobraćaj i "Puteva Beograd".
Po svemu sudeći, svi oni koji su kažnjeni na ovom mestu pravdu će morati da potraže na sudu i da u toku prekršajnog postupka postave pitanje odgovornosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.