Izvor: RTS, 16.Feb.2022, 14:15

Vojni poziv se ne odrađuje, on se živi

Sve više mladih konkuriše u želji da upiše vojne škole i akademije. Načelnik Vojne akademije Srđan Blagojević rekao je za RTS da je tradicionalno veliko interesovanje za vojni poziv, koji se ne odrađuje već se on živi. Kadeti Natalija Ilić i Đorđe Đermanović govore o tome zašto je vojna škola dobar izbor.
Ministarstvo odbrane je juče raspisalo konkurs za upis u vojne škole. Za mesto na Vojnoj akademiji, Medicinskom fakultetu VMA, Vojnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gimnaziji i Srednjoj stručnoj vojnoj školi mogu da konkurišu učenici završnih godina osnovnih i srednjih škola.

Ko će od jeseni postati kadet vojnih škola znaće se posle prijemnog ispita.

O tome šta se polaže na testovima i kako izgleda ispit fizičke sposobnosti, za RTS govore načelnik Vojne akademije, pukovnik Srđan Blagojević, i kadeti Natalija Ilić i Đorđe Đermanović.
Pukovnik Blagojević kaže da je interesovanje za vojni poziv tradicionalno veliko, više od 1.000 mladih ljudi koji neguju ljubav prema uniformi je prošle godine konkurisalo za vojne škole, a u odnosu na prethodnu godinu, zabeležen je porast od 11 odsto kada je u pitanju Vojna akademija.
Prema njegovim rečima, različita su predznanja potrebna zavisno od škole koja se upisuje, zajedničko za sve da se za prijemni polaže test znanja i proverava fizička sposobnost.
Ističe da kandidati moraju da budu psihofizički spremni za taj poziv.
Vojna akademija prima 100 kadetaBlagojević je izneo podatak da Vojna akademija prima ove godine 100 kadeta na sedam različitih profila, od toga četiri programa su inženjerskog obrazovnog profila.
Školovanje je besplatno, studenti imaju i određeni iznos stipendija, ali to, kako kaže, nije suština, već je suština u kvalitetu znanja i vaspitanja koji se stiču školovanjem.
Zašto se bira Vojna akademijaKadet Natalija Ilić kaže da je posle osnovne škole želela nešto drugačije. "Bila sam treća generacija devojaka koja je uspisala Vojnu gimnaziju, to bi bilo nešto što može da se pokuša i put kojim ne ide svako, sam upis Akademije nije predstavljao pitanje već nastavak puta kojim sam krenula", rekla je ona.
Kadet Đorđe Đermanović je želeo da upiše Vojnu akademiju zbog sticanja novih znanja i veština, a Vojna akademija nudi usavršavanje.
Natalija podvlači da postoje multimedijalni kabineti u toj ustanovi, gde mogu da se razvijaju  i na ličnom polju.
Šta posleDekan Blagojević kaže da Ministarstvo odbrane i Vojska obezbeđuju siguran posao i predvidivu karijeru kao i široke mogućnosti daljeg usavršavanja školovanja i na ostalim fakultetima u Srbiji i inostranstvu.
Pukovnik ističe i mogućnost karijernog usavršavanja na različitim nivoima gde se upotpunjuju znanja i veštine.
Koliko ima vremena za druženjeĐorđe kaže da kadeti u slobodno vreme pohađaju razne sekcije: sekciju besedništva, plesnu sekciju, tu je horska i muzička sekcija. Podseća da su kadeti izveli koncert na Trgu republike prošle godine, a takođe imaju i veliki broj sportskih sekcija.
"Naši kadeti sa kadetima Ruske Federacije organizuju atletski miting, koji se naizmenično organizuje u Beogradu i u Rusiji", rekao je Đorđe.
Natalija ukazuje da ih kolektiv uči da sve stvari prebrode zajedno i da nađu način da odgovore obavezama.
Zašto je vojna škola dobar izborPukovnik Blagojević je rekao da se vojni poziv ne radi i odrađuje već se živi, to je častan poziv koji obezbeđuje budućim oficirima ugledno mesto u društvu.
Natalija je saglasna sa načelnikom Vojne akademije.
Đorđe napominje da ta institucija baštini tradiciju obrazovanja oficirskog kadra još od 1850. godine, naveće vojskovođe su se školovale tu i to je velika čast.
Dalje navodi da je vojna škola dobar izbor zbog obrazovanja, kasnije sigurnog posla, i da se vojni poziv živi.
Kadet Đorđe je poručio mladima da, ako su spremni da prihvate izazov i ako hoće vredno da rade i uče, upišu Vojnu akademiju jer je to mesto gde se stiču znanje i prijateljstva za čitav život.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.