Izvor: RTS, 18.Jan.2021, 22:01

Voda u Kraljevu zasad ispravna, preventivno isključena dva bunara

Jalovište kombinata "Trepča" u Leposaviću obrušilo se u reku Ibar. Šteta se još utvrđuje i analizira se voda duž čitavog vodotoka do Kraljeva. Iz Zavoda za javno zdravlje kažu da je voda za piće koja Kraljevčanima dolazi iz Ibra zasad ispravna.
Uz jak huk, otpadna voda iz jalovišta "Belo brdo" kombinata "Trepča" u nedelju se sjurila u Ibar. U rudniku kažu – krive su loše vremenske prilike.

Jovan Dimkić, direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kombinata "Trepča", kaže da je došlo do izlivanja vode i oko, kako je procenjeno, 50 kubnih metara muljevitog materijala, tj. jalovine u reku Ibar.
"Našom pravovremenom intervencijom zaustavljeno je dalje širenje nastale pukotine, odmah se pristupilo sanaciji", ističe Dimkić.
Inspektori ispituju da li u Ibru ima opasnih materija iz rudnika olova i cinka.
"Fizički, voda je na pojedinim mestima uočljivo promenjene boje, ali ne bih ništa da o tome govorim dok rezultati ne budu stigli i ne budu pokazali ima li zagađenja vodotoka reke Ibar od metala", navodi šef Odseka republičke Vodne inspekcije u Kraljevu Slađana Pašajlić.
Dok se rezultati čekaju, u Kraljevu, gde se građani vodom snabdevaju iz Ibra, preventivno deluju.
"Isključeni su bunari na Konarevskom i Žičkom polju, a dali smo nalog da nam Zavod uradi takozvanu proširenu analizu koja podrazumeva i analizu prisustva teških metala", ukazuje direktor kraljevačkog vodovoda Saša Protić.
Otpadne vode do Kraljeva bi mogle da stignu za vikendStručnjaci procenjuju da otpadna materija za sada nije stigla ni do Raške i da bi u Kraljevu eventualno mogla da bude detektovana tek za vikend.
Aleksandar Macan, direktor Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, tvrdi da zasad građani piju zdravstveno ispravnu vodu i da mogu da budu mirni.
Međutim, kako dodaje, analize se preventivno rade već od ponedeljka ujutru.
Sanacija zemljanog bedema je, kaže direktor "Trepče", pri kraju i očekuje da će najkasnije sutra ponovo početi proizvodnja u flotaciji Leposavić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jalovište se slilo u Ibar, "Voda je ispravna za piće" VIDEO

Izvor: B92, 18.Jan.2021

Kraljevo -- Posle jučerašnjeg izlivanja jalovišta u reku Ibar, direktor Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu Aleksandar Macan kaže da Kraljevčani piju ispravnu vodu...On kaže i da su preduzete sve mere da tako i ostane..."Akcident se desio juče oko 15 časova, došlo je do izlivanja određene količine...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.