Vladika je oterao OMILJENOG SVEŠTENIKA, a kad su se vernici pobunili, dao odgovor koji LEDI KRV U ŽILAMA

Izvor: Blic, 30.Nov.2017, 07:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladika je oterao OMILJENOG SVEŠTENIKA, a kad su se vernici pobunili, dao odgovor koji LEDI KRV U ŽILAMA

Dok se često čuje "ne idem u crkvu zbog popa", u Eparhiji šumadijskoj se dogodio presedan - vladika Jovan proteruje sveštenika zbog kog cela parohija dolazi u crkvu.

Episkop šumadijski Jovan upisao je ovih dana još jednu nemilu stavku u svoje žitije. Doslovce progon sveštenika koji nema tarifu i koji je omiljen u narodu i među kragujevačkim vernicima. Otac Saša Ognjanović, otac dvoje maloletne dece koji služi u Crkvi Svetog velikomučenika kneza Lazara u naselju Beloševac, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dobio je dopis vladike Jovana u čije navode je jednostavno rečeno teško poverovati. Posle 18 godina svešteničkog staža, vladika kao razloge za premeštanje oca Saše navodi: "Nepoznavanje tipika i pojanja". Narod se isprva spontano okupio da proveri "glasine", a potom je usledio protest kakav Kragujevac odavno nije video. Pokrenuli su potpisivanje peticije koju je za dva-tri dana potpisalo 2.098 od 2.300 parohijana, a javljaju se i građani iz drugih parohija. Buni koja se pretvorila u svakodnevne proteste, i ne samo zbog odluke o progonu sveštenika, sudeći po sledu događaja, doprineo je dodatno upravo episkop.

Okupljeni vernici prenose za "Blic" kako im je vladika na njihovo da neće drugog sveštenika uz osmeh poručio: "Počećete da umirete da ćete sami tražiti popa":

- Okupili smo se u crkvi i zamolili našeg vladiku, uz sve poštovanje, da nam kaže šta su pravi razlozi zbog kojeg tera oca Sašu jer tipik i pojanje teško da su. Umesto da s nama očinski razgovara, on je čak par puta onako udario sveštenika u grudi i rekao mu "Judo"! A onda je bogobojažljivom narodu podviknuo: "Ovo je moja crkva, niko vas nije terao da dođete". Neko iz naroda je viknuo da je crkva od nas vernika i da nećemo dati našeg sveštenika, niti prihvatiti drugog. Onda je vladika poručio da ćemo početi da umiremo, pa ćemo sami tražiti popa.

Prema saznanjima "Blica", vladika omiljenog sveštenika proteruje kako bi izašao u susret jednom od svojih sekretara - blagajniku koji u Lazaricu nastoji da dovede svog sina. Kako kaže izvor "Blica", "blagajnik je sklon da vladici lično, a ne za Crkvu, odradi neke stvari".

Kako narod nije odustao od protesta, već su molbe poslali svim eparhijama i patrijarhu Irineju, tako nije odustao ni vladika. U međuvremenu su zamenjene brave na crkvi, a nije bilo ni večernje službe iako u crkvi ima još sveštenika. Vladika je iznašao i novi model pa je proteste prišio svešteniku kao organizatoru, zbog čega je juče doneo odluku da zabrani ocu Saši da služi, a uputio ga je i na crkveni sud. To praktično znači da bi ako vladika nastavi da se inati, sveštenik mogao da ostane bez čina, a to znači na ulici bez zanimanja i posla.

- Mi smo za oproštaj i dogovor. Pozivamo našeg vladiku da dođe kod nas u crkvu. Mi, vernici, koji smo sa našim sveštenikom gotovo svakodnevno ne vidimo problem u njemu. Njega narod doživljava kao člana porodice ne u jednoj kući nego u svim. I da uteši i da posavetuje, brat i otac svima. Da li je neko dao 500 ili 2.000 dinara, njemu je svejedno, samo da voli Boga i svoju Crkvu. On je sveštenik bez tarife koji nikada nije uputio pogled ka stolu na kojem su pare kada seče kolač. Sveštenik je 18 godina, a kod nas deset! E za tih deset godina ponos je Srpske crkve i neka ga Bog čuva i podari mu dobro jer je zaslužio. Ne priliči vladici da narodu kaže "ja sa vama nemam o čemu da razgovaram". E pa, vladiko, nećemo stati - poručuje Miloš Milović.

I dok narod poručuje da na kolenima vladiku moli da još jednom preispita svoju odluku, nekadašnji predsednik opštine Rekovac Srboljub Lazarević je među okupljenima. Kaže: "Moj unuk od pet godina kada vidi oca Sašu trči raširenih ruku u zagrljaj". Među okupljenima ima onih koji ne skrivaju suze. I sede glave podjednako kao i deca.

- Mi ne odustajemo od protesta i mi smo ih organizovali. Mi želimo našeg sveštenika, kog svi volimo. Kada treba peticija za asfaltiranje ulice, ne skupi se 30 ljudi, a mi smo od srca skupili preko 2.000 potpisa za bukvalno dan. Otac Saša je dobar i pošten čovek. On je pravi sveštenik - poručuje Dragan Lepović.

Narod poručuje da je "Crkva zajednica vernih ljudi okupljenih oko Hrista", a ako te reči ne razume vladika, sigurni su da će razumeti patrijarh Irinej.

Neće drugog sveštenika

"Želimo da budeš naš sveštenik i dalje u budućim vremenima, jer si uvek svojim delom, svojim delanjem, ponašanjem i prisustvom nama pružio podršku, posavetovao nas na dobro i na strpljenje, na razum i dobročinstvo. Ne želimo drugog sveštenika u našoj parohiji, koga u kuću primiti nećemo. U našoj parohiji je Božji izaslanik koji svoju dužnost obavlja revnosno i valjano, čiju misao i delo ne razara nemir, koji nam pruža istinu i radost i koga sa osmehom u domovima našim dočekujemo i sa radošću pri susretu pozdravljamo", piše u tekstu peticije parohijana sveštenika Saše Ognjanovića.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.