Visokoškolske ustanove čekaju novi zakon

Izvor: RTS, 07.Jan.2019, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visokoškolske ustanove čekaju novi zakon

U Novoj godini, visokoškolske i naučne ustanove trebalo bi da dobiju niz novih zakona, čime bi se obezbedili bolji uslovi za rad i više novca. Studenti, sa dobrim prosekom, i dalje će moći da koriste kredite, a pomagaće se i školovanje kadrova koji su potrebni državi.
U ovoj godini visokoškolske ustanove trebalo bi da dobiju Zakon o finansiranju visokog obrazovanja, najavljuje ministar.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kaže da je cilj da se u novoj strategiji do 2030. godine promeni model finanisranja kroz uvođenje još većih obaveza od strane države, ali takođe i od strane poslodavaca.
"Kroz internacionalizaciju visokog obrazovanja, kroz restituciju, stvorićemo nove vrednosti i to daje novi zamah univerzitetima", kaže Šarčević.
Prvi neposredni izazov u 2019. godini, kažu profesori, jeste poziv za učestvovanje u Erazmus projektima - projektima Evropske unije.
"Sa našim promenjenim statusom, da smo mi sada programska zemlja i da Univerzitet u Beogradu ima Erazmus povelju, znači da ćemo se mi prijaviti za povećan broj mobilnosti. Ja se iskreno nadam da ćemo uspeti da realizujemo makar isti broj mobilnosti kao i do sada jer je to izuzetno korisno i za studente i za nastavnike, saradnike naših članica", kaže Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu i predsednica KONUS-a.
Rektorka Popović najavljuje i veće angažovanje Konferencije univerziteta Srbije, tela čija je odnedavno predsednica.
"Mislim da je vreme da prevaziđemo te previše često naglašavane razlike između državih i privatnih univerziteta. Ono što bi za nas trebalo da bude ključno je kvalitet", kaže Popovićeva.
Bitno je da na stvaranju novih vrednosti - indikatora merenja kvaliteta na svim univerzitetima u Srbiji, zajedno rade i profesori i resorno ministartsvo.
"Mi sve više pravimo direktne poteze kao što je bilo sa Đao tongom", rekao je Šarčević i dodao da će u januaru, kada u posetu Beogradu dođe Vladimir Putin, Beogradski i Novosadski univerzitet potpisati sporazume sa tri najbolja ruska univerziteta.
"Tako da nastavljamo dalje taj proces i stvorili smo timove za kvalitet na visokom obrazovanju", istakao je ministar prosvete.
Da podsetimo, Univerzitet u Beogradu ternutno je među jedan i po odsto najboljih svetskih univerzita, a najbolje plasirana disciplina je nauka o hrani.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ove godine novi Zakon o finansiranju visokog obrazovanja

Izvor: Radio 021, 07.Jan.2019

U Novoj godini, visokoškolske i naučne ustanove trebalo bi da dobiju niz novih zakona, čime bi se obezbedili bolji uslovi za rad i više novca...Studenti, sa dobrim prosekom, i dalje će moći da koriste kredite, a pomagaće se i školovanje kadrova koji su potrebni državi...U ovoj godini visokoškolske...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.