Višegodišnje pitanje pred odgovorom: Hoće li Muzej vazduhoplovstva preći u civilnu nadležnost?

Izvor: TangoSix.rs, 16.Jan.2019, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Višegodišnje pitanje pred odgovorom: Hoće li Muzej vazduhoplovstva preći u civilnu nadležnost?

Kako navode Novosti u izdanju od petka, postoji mogućnost da Ministarstvo odbrane preda Gradu Beogradu nadležnosti nad Muzejem vazduhoplovstva i Vojnim muzejem.
Uslov za to da Beogradska tvrđava obnovi zahtev za upis na listu Svetske kulturne baštine Unesko je, kako pišu Novosti, prenos Vojnog muzeja na Kalemegdanu pod ingerenciju civilnih organa vlasti.
Dalje u tekstu napominju da je moguć i prenos nadležnosti Muzeja vazduhoplovstva iz Ministarstva odbrane u upravu Glavnog >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << grada:
– Istovremeno se razmatra i prelazak Muzeja vazduhoplovstva u Surčinu pod kapu Grada Beograda. Ovim potezom bila bi omogućena obnova i stabilno finansiranje ove ustanove, koja se pre više decenija našla na „ničijoj zemlji nadležnosti“ između Ministarstva odbrane i nekoliko civilnih preduzeća i ustanova. –
U vezi sa tom temom zaključuju da bi prelazak u civilnu nadležnost, oba muzeja skinuo sa spiska vojnih objekata i legitimnih ratnih ciljeva.
Šta promenom nadležnosti dobija Muzej vazduhoplovstva? Povodom mogućeg prelaska Muzeja u nadležnost Grada Beograda, dokumentalista Muzeja vazduhoplovstva Aleksandar Kolo za Tango Six ističe, da bi se prelaskom na gradski budžet finansiranje te institucije poboljšalo:
– Svi muzeji Beograda su u nadležnosti Ministarstva kulture, tako bi bilo i sa našim Muzejem. Pa bismo iz republičkog budžeta prešli na gradski budžet, koji je stabilniji nego republički.
Sve ustanove zaštite poput muzeja, biblioteka i ostalih kulturnih institucija su pod kapom Republike u stručnom pogedu, a Ministarstvo kulture time bi nadziralo i način rada Muzeja. Dakle, sa stručnog aspekta imali bismo podršku Republike, ali bi nas finansirao Grad Beograd. –
Kolo, ističe da bi prenosom nadležnosti, uprava Grada mogla da formira Upravni odbor, a kasnije bi taj organ raspisao konkurs za direktora i postavio ga. Takođe, on napominje da bi formulisanje Osnivačkog akta bilo ključna stvar prilikom prenosa ingerencije. Tada bi Muzej dobio novi Statut prilagođen Zakonu o kulturi.
U vezi sa tim, naš portal je kontaktirao direktora Muzeja vazduhoplovstva Čedu Milivojevića, koji je rekao da prelazak ove institucije u delokrug Grada nije u njegovoj nadležnosti.
Dosadašnja (ne)nadležnost Ministarstva odbrane Kako je Tango Six izveštavao, Muzej vazduhoplovstva je od 2017. u vlasništvu države, a upravljanje nad ovom institucijom preuzelo je Ministartsvo odbrane po odluci Vlade Republike Srbije 2015. godine.
Iako je tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić rekao da su osnivačka prava preneta na državu, država ipak nije bila vlasnik Muzeja vazduhoplovtsva što je potvrđeno na osnovu dokumentacije do koje došla naša redakcija.
S obzirom na to da je ta institucija kulture tokom 2017.  prešla u okrilje Ministarstva odbrane, tokom predstavljanja rezultata rada Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u oktobru iste godine, Tango Six je postavio pitanje da li će se Muzej vazduhoplovstva naći u okviru budžeta tog ministastva.
Muzej već dve godine na statusu samofinansiranja / Foto: Muzej vazduhoplovstva Beograd Tada smo dobili odgovor od načelnika Uprave za odnose sa javnošću, kapetana bojnog broda Petra Boškovića, da je procedura Vlade u toku kao i donošenje zaključka da se deo Muzeja pod civilnom kontrolom prebaci u nadležnost Ministarstva odbrane. On je napomenuo da se završetak tog procesa očekuje do 2018. godine.
Prema njegovim rečima, Muzej bi trebalo da nakon prenosa ingerencije postane budžetska ustanova, o kojoj će „po svim elementima“ brinuti Ministarstvo odbrane.
Vojska obećala da će brinuti o Muzeju vazduhoplovstva / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Tango Six je nastavio da prati izvršavanje tadašnjeg obećanja, a iz Muzeja smo saznali da Upravni akt za finansiranje Muzeja vazduhoplovstva nije donet, kao i da je ova institucija na statusu samofinansiranja već dve godine.

The post Višegodišnje pitanje pred odgovorom: Hoće li Muzej vazduhoplovstva preći u civilnu nadležnost? appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.