Viking – izvozna verzija PVO sistema Buk-M3

Izvor: TangoSix.rs, 24.Sep.2021, 08:01

Viking – izvozna verzija PVO sistema Buk-M3

Nakon nedavno održane vojno-tehničke izložbe “Army-2021” pojavili su se zanimljivi video i pisani materijali kompanije Rosoboronoexport koja se tiču TT karakteristika i mogućnosti novog raketnog PVO sistema 9K317ME Viking, koji predstavlja izvoznu verziju sistema 9K317 Buk-M3.
Nastavak razvoja sistema PVO iz porodice Buk odvijao se u pravcu povećanja dometa raketa i kanalnosti po cilju. Integrisani su novi samostalni samohodni radari praćenja i osvetljavanja ciljeva 9S36M, >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << kao i novi SLO sa radarom 9A317M i transportno-lansirni uređaji 9A316M sa većim brojem raketa, koje su ovaj put u kontejnerima i imaju aktivnu radarsku glavu za samonavođenje. Naravno, razvijene su i nova komandna stanica 9S510M i modernizovani OAR 9S117M Kupol. Tako je razvijen sistem 9K17M Buk-M3. Najnovije modifikacije omogućavaju kompatibilnost sa sistemom S-300VM i njihovim samohodnim lansirnim oruđima sa radarima, kao i raketama.
Uvođenjem novog samostalnog teleskopskog radara 9S36M, postignut je novi kvalitet i u zaštiti posade, jer se na ovom radaru ne nalaze i rakete, a sama antena se može podići do 21 metar visine, što značajno doprinosi maskiranju u šumovitim predelima, ali i preživljavanju posade u slučaju dejstva protivradarskim raketama. Ovaj radar, kao i SLO sa radarom 9A317M, mogu kontrolisati i upravljati samohodnim transportno-lansirnim oruđima, koji u slučaju potrebe i većeg rizika, mogu raditi sa smanjenim brojem članova posade, čak i bezposadno, što je dodatni prilog zaštiti ljudstva.
Izvozna verzija Viking u svom sastavu bazično ima iste komponente kao i izvorna verzija, uz mogućnosti prilagođene izvozu / Foto: Rosobornexport Imajući u vidu da je sistem navođenja raketa veoma približan sistemu navođenja raketa sa S-300V(M), to je dovelo i do veoma zanimljive modifikacije sa integracijom jednog SLO sa radarom 9A383M sa 4 rakete 9M83M iz sistema PVO S-300VM.
U ovoj konfiguraciji, raketni divizion 9K17M Buk-M3 u stanju je da dejstvuje i na balističke ciljeve raketama 9M83M, tako da je sistem i antibalistički. Ovi ciljevi mogli su se gađati sa najviše 2 rakete jednovremeno.
Izvozna verzija Viking u svom sastavu bazično ima iste komponente kao i izvorna verzija, uz mogućnosti prilagođene izvozu. Može autonomno da funkcioniše i poseduje visoke mogućnosti preživljavanja i veliki broj raketa u borbenom kompletu. Sistem uključuje 6 samohodnih jedinica za gađanje i sposoban je da istovremeno dejstvuje na do 36 ciljeva koji lete iz bilo kog smera.
Primetno je da se i kod izvozne verzije Viking predviđa mogućnost uključivanja u sastav novog samohodnog lansirnog oruđa sa radarom (SLO sa radarom) 9A383M koji je izvorno sa sistema S-300VM i koji nosi rakete 9M383M(E) Gladiator. U sastav sistema uključen je i samostalni teleskopski samohodni radar praćenja i osvetljavanja 9S36M(E).

 
Kada su u pitanju razlike od izvorne verzije, barem prema do sada dostupnim podacima za sistem 9K317 Buk-M3, kod izvozne verzije Viking su nešto umanjene karakteristike i mogućnosti dejstva. U tom smislu se naglašava da je efikasan na daljinama do 65 km (izvorna verzija do 70 km) odnosno do 25 km po visini (izvorna verzija do 35 km), za ciljeve radarske odrazne površine 2 kvadratna metra. Što se tiče balističkih ciljeva, navodi se mogućnost efikasnog dejstva na daljinama do 25 km (izvorna verzija do 40 km). Daljina dejstva na krstareće projektile iznosi do 20 km, a na helikoptere na daljinama do 60 km i visinama do 12 km.
Takođe, primećuju se na samohodnim lansirnom oruđima sa radarom (SLO sa radarom 9A317M(E)), novi opto-elektronski sistem i nova antena sistema IFF (raspoznavanja svoj-tuđi). Konfiguracija sistema je modularnog tipa, što znači da se korisniku (kupcu) ostavlja mogućnost da naruči sistem nešto izmenjenog sastava, sa na primer manjim brojem SLO sa radarom 9A317M(E), bez samostalnog radara 9S36M(E) ili pak bez SLO sa radarom 9A383M(E) i slično.
Tango Six je ranije pisao o raketnom sistemu iz porodice Buk.
Zoran Vukosavljević, bivši pripadnik raketnih jedinica PVO Vojske Jugoslavije, učesnik borbenih dejstava tokom NATO agresije i vrstan poznavalac PVO tematike ekskluzivni je Tango Six kolumnista.
Zoran je koautor knjige „Nebeski štit sa zemlje – Samohodni raketni sistem 2K12 Kub/Kvadrat“ i administrator grupe o PVO tehnici na Fejsbuku.

The post Viking – izvozna verzija PVO sistema Buk-M3 appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.