Veterani pamte 9. maj 1945: Veselje nad veseljima - kraj, kraj, kraj

Izvor: RTS, 09.Maj.2020, 20:36

Veterani pamte 9. maj 1945: Veselje nad veseljima - kraj, kraj, kraj

Samo na teritoriji Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata ubijeno je više od 1,7 miliona ljudi, a među njima i više od 300.000 boraca. Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu sećaju se veterani Miša Mirković, Ljubiša Antonijević i Zdenko Duplančić.
"Šta da vam kažem. Veselje nad veseljima. Kraj, kraj, kraj. Kraj rata", kaže Miša koji tako pamti 9. maj pre 75 godina. Oporavljao se u bolnici, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posle ranjavanja, na Sremskom frontu.

"U ratu sam bio borac-kurir Save Kovačevića i Peka Dapčevića. Ranjen sam četiri puta. Ranjen sam i za vreme oslobođenja Beograda, ispred Palate Albanija, sa još dvojicom crvenoarmejaca", priča Miša.
Zajedno, za oslobođenje Beograda, i dvojica klasića. Gaze devetu deceniju. I dalje su, kažu, u stroju.
"Ja sam 8. maja doživeo da mi pogine desetar Vojo Subotić, koji me je primio u Šumadiji, a bio mi je kao brat. A poginuo je zadnjeg dana rata. Borac od 1941, kao i ja, sa 17 godina kad je počeo rat. A dve godine je bio stariji od mene", seća se Ljubiša Antonijević.
Zdenko Duplančić bio je tinejdžer. "Ja sam upravo 15. rođendan proslavio u borbi za Beograd. Ali ko je mislio na rođendan", navodi Zdenko.
Oni su bili među 110 miliona vojnika, koliko ih je učestvovalo u gotovo šestogodišnjem ratu. Samo na teritoriji Jugoslavije ubijeno je više od 1,7 miliona ljudi. Među njima i više od 300.000 boraca.
Na Groblju oslobodilaca Beograda počivaju pali vojnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije. Polaganjem venaca odata im je počast. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.