U Beogradu danas niz manifestacija; Vesić: Imamo razloga da slavimo pobedu nad fašizmom FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 09.Maj.2021, 10:29

U Beogradu danas niz manifestacija; Vesić: "Imamo razloga da slavimo pobedu nad fašizmom" FOTO/VIDEO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić položio je povodom Dana pobede nad fašizmom venac na Spomenik večne vatre i Spomenik crvenoarmejcu u Spomen-parku oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu.

Vence su položili ministar bez portfelja Nenad Popović i direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov.

Vesić je podsetio da danas slavimo 76 godina od pobede nad fašizmom i naglasio da Srbija ima razloga da slavi današnji dan jer je posle Rusije, procentualno u odnosu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na broj stanovnika, dala najviše žrtava u Drugom svetskom ratu.

"Imamo razloga da slavimo pobedu nad fašizmom jer smo u toj velikoj svetskoj borbi bili na pravoj strani istorije. Imamo razloga da slavimo pobedu nad fašizmom jer smo u toj borbi od strane fašista bili porušeni i bili planirani za uništenje, kao i ruski i ostali slovenski narodi. Zato je danas veliki dan za nas koji sa ponosom slavimo. Na današnji dan svima moramo da pošaljemo jasnu poruku - da revizije istorije nema i ne može da bude. Nemoguće je žrtve pretvoriti u dželate, a dželate u žrtve. Nemoguće je ustaški koncentracioni logor Jasenovac pretvoriti u kamp za razonodu i negirati broj žrtava. Nemoguće je negirati postojanje jama i stratišta jer sve se to dogodilo u Drugom svetskom ratu", rekao je Vesić.

On je dodao da je zbog toga današnji datum važan jer želimo da pokažemo da ostajemo na strani antifašizmam, kao i da ne dozvoljavamo reviziju istorije jer je naša moderna država nastala na temeljima pobede nad fašizmom, prenosi Beoinfo.

"Danas je prilika da se podsetimo zajedničke borbe sa ruskim narodom, jer je sovjetska vojska oslobađala Jugoslaviju, Srbiju i Beograd zajedno sa partizanskim jedinicama. Na ovom mestu leže ruski vojnici koji su dali svoje živote da bi naš grad bio slobodan. Zbog toga smo i napravili Groblje oslobodilaca Beograda i zato smo im večno zahvalni. Danas je prilika da se podsetimo činjenice da su srpski i ruski narod uvek bili na istoj strani tokom istorije, kao i da nikada nismo imali sukobe i svađe. To je retkost u istoriji, gde su uglavnom važni samo interesi, ali ipak postoje dva naroda koja se ni oko čega nisu sukobljavala i bila na pravoj strani istorije, koliko god da je cena bila visoka. Zato danas čestitam svim građankama i građanima Beograda Dan pobede, 9. maj, jer ovo je jedan od naših najvećih praznika", istakao je Vesić.

Ministar bez portfelja Nenad Popović čestitao je dan pobede svim građanima Srbije i Republike Srpske.

"Ovo je veliki dan i dan kada se sećamo predaka koji su dali živote u Drugom svetskom ratu da bi mi danas živeli slobodno. Rusija je u Drugom svetskom ratu izgubila 25 miliona ljudi, a Srbija najviše posle Rusa u celoj Evropi. Cinično je kada danas čujemo da Srbija i Rusija nisu deo Evrope. Pokušaji revizije istorije su stalni i nisu aktuelni samo danas, već ih je bilo u prošlosti, a biće ih još više u budućnosti. Naša je obaveza da se sećamo svojih predaka i ne dozvolimo da sećanja izblede. Narod koji nema sećanja, neće imati ni budućnost. Istorija je samo jedna i Srbija i Rusija su iz Drugog svetskog rata izašle kao pobednici. Srbija je danas sve jača, kako ekonomski tako i odbrambeno, ali naša zemlja želi samo mir. Postoji puno onih koji bi da razdvoje Srbiju i Rusiju, ali su naši odnosi na izuzetnom nivou", poručio je Popović.

Direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov čestitao je svima Dan pobede nad fašizmom i rekao da je malo poznato da su se borbe u oslobođenom Berlinu završile na dan kada su se "poklopili" Đurđevdan i Vaksrs.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položio je venac na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu, kao i cveće na Spomenik večne vatre i Spomenik crvenoarmejcu.

Vence su položili predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić-Tepavčević, predstavnici Vojske Srbije, SUBNOR-a, ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko, te ambasade Ukrajine, Belorusije, Kazahstana i Azerbejdžana.

Nikodijević je svim građanima Srbije čestitao 9. maj – Dan pobede, naglasivši da je u pitanju jedan od retkih praznika koji se zajednički obeležavaju u čitavoj Evropi.

"Mi smo kao narod pre svega ponosni na duboko ukorenjenu antifašističku tradiciju naše države i sve ljude koji su životima branili zemlju, slobodu, čovečanstvo i ljudskost u 20. veku. Čitava posleratna moderna Evropa nastala je na ideji antifašizma i pobede nad fašizmom i zbog toga smo neizmerno zahvalni svima koji su nam omogućili da budemo na strani pobednika i na pravoj strani istorije. Pobedili smo jednu od najozloglašenijih ideologija, koja je u svojoj biti imala ideju da masovnim ubijanjem, genocidom istrebljenjem čitavih naroda stvori novi svetski poredak. Zato moramo učiti buduće generacije o fašizmu, našoj istorijskoj ulozi u Drugom svetskom ratu i ne smemo nikada dozvoliti da nam se, iz neznanja ili zle namere, ponovi veliko stradanje našeg naroda", rekao je Nikodijević.

On je istakao da ne postoji opravdanje za relativizaciju zločina i zločinaca, za drugačije tumačenje istorije od onog koje postoji o Drugom svetskom ratu ili našoj istorijskoj ulozi.

"Fašizam nikada nije dovoljno mrtav i pojavljuje se u različitim oblicima i društvenim sferama. Jedini način da ga na vreme prepoznamo i sasečemo u korenu je da učimo buduće generacije o herojskoj pobedi u Drugom svetskom ratu, o našoj ulozi na strani slobode, pravde i ljudskosti. Nikada ne smemo da dozvolimo da bilo ko i pod bilo kakvim izgovorom, pravda saradnike okupatora i one koji su činili zločine. Uvek sa ponosom moramo da ističemo herojsku ulogu našeg naroda. Mi smo deo moderne, civilizovane Evrope i narod koji je svojim žrtvama, a imali smo ih najviše posle Sovjetskog Saveza, pokazao da se bori za prave evropske i civilizacijske vrednosti. Zbog toga sa punim pravom možemo da govorimo o našim zaslugama i doprinosu da današnja Evropa i svet izgledaju kako izgledaju", naglasio je prvi čovek gradske Skupštine.

Prema njegovim rečima, pojava fašističkih organizacija je nažalost karakteristična za mnoge evropske zemlje, ali i rekao da za to jednostavno ne sme da postoji tolerancija, te da se moramo maksimalnom snagom boriti protiv toga.

"Spremni smo da se borimo protiv svakog oblika fašizma, na svakom mestu i u svako vreme. Ne tako davno u Beogradu se 20. oktobar, dan kada je naš grad oslobođen u Drugom svetskom ratu, praktično nije obeležavao, odnosno to obeležavanje je bilo veoma skromno i bez državnih manifestacija i počasti. Danas je to datum od izuzetnog značaja za Grad Beograd, a uveden je niz manifestacija kojima se obeležava pobeda u Drugom svetskom ratu i oslobođenje Beograda. Na taj način odajemo počast svima koji su dali život tokom borbe za oslobođenje, onima koji su se borili, a danas nisu živi, kao i naravno svim živim učesnicima narodno-oslobodilačke borbe. Imamo niz edukativnih radionica koja decu iz osnovnih i srednjih škola uče o našoj ulozi u borbi protiv fašizma i upravo to je način na koji se borimo da se tako nešto nikada više ne pojavi, u ma kom obliku. Ne okrećemo glavu i ne stidimo se činjenice da smo bili na strani pobednika, već se time ponosimo i ističemo. U Beogradu imamo i Dan holokausta, koji se obeležava sutra – 10. maja, čime obeležavamo datum kada je okupatorska vlast tokom Drugog svetskog rata naš grad proglasila za grad u kojem nema Jevreja. To je borba protiv fašizma", poručio je Nikodijević.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović položio je danas venac na Spomenik sovjetskim ratnim veteranima, gde se svake godine na Dan pobede odaje počast narodnim herojima i članovima posade koji su poginuli u avionskoj nesreći 1964. godine.

Sovjetska delegacija došla je u Beograd na proslavu dve decenije od oslobođenja našeg glavnog grada od nemačkog okupatora, kada je, nažalost, u avionskoj nesreći stradalo šesnaest članova posade i sedam članova armije.

Spomenik simbolizuje dva slomljena avionska krila, izlivena u bronzi, a autor je poznati jugoslovenski vajar Jovan Kratohvilov.

Andreja Mladenović je istakao da Grad Beograd i ove godine obeležava Dan pobede na način koji dolikuje ovako velikom i važnom datumu u novijoj, svetskoj istoriji.

Dan pobede, ocenio je Mladenović, u jednom periodu bio je stavljen u drugi plan, zbog čega je važno da se podsećamo 9. maja.

"Važno je da odajemo počast svima onima koji su dali živote da bismo mi danas živeli u slobodnom svetu, sačinjenom po demokratskim standardima i tekovinama Drugog svetskog rata. Grad Beograd drži do ove tradicije, te je nizom manifestacija obeležio Dan pobede, a nadam se da će i Beograđani dati svoj doprinos kako nikada ne bi pao u zaborav. Pokušaji revizije istorije neće proći jer su tekovine borbe za slobodu, demokratski poredak, očuvanje ljudskosti i normalnosti zavet onih koji su dali svoje živote", rekao je u izjavi za Beoinfo Mladenović.

On je podsetio na patnje i Beograda i Srbije u Drugom svetskom ratu, što je bitno da pamtimo.

"Slaveći 9. maj čuvamo slobodu kojom su nas zavetovali oni koji su dali živote za nju", poručio je Mladenović.

Povodom proslave Dana pobede nad fašizmom i obeležavanja osamdeset godina od početka Drugog svetskog rata Grad Beograd, Fondacija Besmrtni puk i Ruski dom u Beogradu organizuju niz manifestacija u prestonici tokom ovog vikenda, najavio je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

On je za kanal Vesti podsetio da je 9. maj veoma važan datum u istoriji čovečanstva i da ga moramo obeležavati na pravi način, prenosi Beoinfo.

"Grad Beograd već nekoliko godina unazad zajedno sa Ambasadom Ruske federacije, Ruskim domom i Fondacijom Besmrtni puk organizuje niz manifestacija povodom Dana pobede. Ove godine smo planirali da ga dva dana obeležavamo. Juče je na Trgu republike održan koncert hora Turecki, a pre toga bili su počasni plotuni sa Kalemegdana povodom Dana pobede kao što je to slučaj svake godine", rekao je Mladenović.

"Nastavljamo sa programom i tokom današnjeg dana polaganjem venaca na Avali herojima Crvene armije koji su dolazeći na proslavu povodom dvadeset godina od oslobođenja Beograda tragično stradali u avionskoj nesreći", rekao je Mladenović.

On je pozvao građane da dođu danas na Trg republike, poštujući epidemiološke mere, gde će u 14 časova biti održan koncert u čast Dana pobede u kojem će učestvovati ruski i naši umetnici.

"Sve će to biti jedan svojevrstan omaž Danu pobede kao i srpsko-ruskom prijateljstvu koji gajimo svih ovih godina. Nekako se u Evropi ovaj datum potire sa Danom Evrope, mislim da su ta dva dana izuzetno važna i za Evropu i za ceo svet, ali je Dan pobede poseban datum kada se vojnom paradom u Moskvi pokazuje kolika je bila važna uloga Crvene armije", rekao je pomoćnik gradonačelnika.

On je najavio da će na Trgu republike građani moći da prate prenos vojne parade iz Moskve, u večernjim časovima biće emitovan ruski ratni film, a sve se završava vatrometom u 21 čas.

"Mislim da je to jedan primeren način da se obeleži Dan pobede jer ne smemo nikada da zaboravimo ljude koji su dali svoje živote da bismo danas živeli slobodnom svetu. To mora biti jasno onima koji danas pokušavaju da naprave reviziju istorije. Zato i negujemo kulturu sećanja spajajući sve ono što je bilo u prvom i drugom svetskom ratu zbog čega smo pre nekoliko godina počeli sa manifestacijom Dani slobode", rekao je Andreja Mladenović i pozvao sugrađane da učestvuju obeležavanju ovog važnog dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.