Verbić: Prosvetari imaju niže plate nego što bi trebalo

Izvor: RTS, 24.Apr.2015, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verbić: Prosvetari imaju niže plate nego što bi trebalo

Sporazum koji je danas potpisan između sindikata i Ministarstva prosvete podrazumeva isto ono što je bilo ponuđeno i pred druga dva sindikata u februaru, rekao je za RTS ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić. Prosvetari imaju niže plate nego što bi trebalo i zato su oni najviše zainteresovani da platne grupe dobijemo što pre, ističe Verbić.
Srđan Verbić je, gostujući u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dnevniku RTS-a, rekao da nije bilo nikakvog prelomnog momenta, jer su i ranije postojali članovi sindikata koji su bili za prekid štrajka.

Posle pet meseci, danas je okončan štrajk prosvetnih radnika. Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije potpisali su sa resornim ministrom Sporazum o mirnom rešavanju spornih pitanja i Poseban kolektivni ugovor.
Ministar je naveo da je dogovoreno da otpočnu pregovori o načinu za pomoć prosvetnim radnicima. Kako je rekao, reč je o novčanoj pomoći o kojoj će se pregovarati.
Kao drugu, važniju stvar, Verbić je istakao zajednički rad na platnim grupama. Poručio je da je potrebno da prosveta tu nađe mesto koje joj pripada.
"Prosveta ima niže plate nego što bi trebalo i zato su prosvetni radnici najviše zainteresovani da platne grupe dobijemo što pre", rekao je Verbić.
Ministar je rekao da se o zakonu o platnim razredima sada diskutuje u Vladi. Očekuje da u maju ili junu počne javna rasprava o tom zakonu i da do kraja godine budu uređene platne grupe koje bi se, kako kaže, najverovatnije primenjivale od  1. januara.
Govoreći o nadoknadi časova koji su izgubljeni zbog štrajka, Verbić je rekao da je na direktorima da naprave plan nadoknade koji će potom realizovati nastavnici. Ističe da sve zavisi od toga kako će se u školama dogovoriti jer nisu sve škole u istoj poziciji.
Verbić kaže da je potrebno da u školama imaju u vidu šta je ono što je đacima najpotrebnije jer je nemoguće nadoknaditi sve.
Kada je reč o maloj maturi, ministar kaže da je sve spremno i da je probni test prilika za đake i nastavnike da vide kako su napredovali i koliko su spremni za završni ispit.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Verbić: Prosvetari imaju niže plate nego što bi trebalo

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Apr.2015

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić rekao je da sporazum koji je danas potpisan izmedu sindikata i Ministarstva prosvete podrazumeva isto ono što je bilo ponuđeno i pred druga dva sindikata u februaru...Verbić je gostujući u Dnevniku RTS, rekao da nije bilo nikakvog prelomnog...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.