Veliki potencijal za unapređivanje poljoprivrede leži u digitalizaciji njenih alata

Izvor: NovaEnergija.net, 18.Okt.2018, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki potencijal za unapređivanje poljoprivrede leži u digitalizaciji njenih alata

Centar za razvoj tehnološkog preduzetništva – ICT Hub, nastavio je sa organizacijom AgTech skupova, a u trećem događaju ovog tipa, domaći stručnjaci predstavili su svoje viđenje ovog aktuelnog fenomena.
Kako navode organizatori, cilj ovih okupljanja je promovisanje inovativnih tehnologija i ukazivanje na neophodnost unapređivanja poljoprivrede kroz digitalizaciju njenih alata. Ideja je povezati tradicionalne kompanije i njihove pristupe poslovanju sa tehnološkom zajednicom koja nudi >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << nova rešenja, kreirana u cilju bolje održivosti i konkurentnosti na tržištu.
Skup je vodila dipl.hem. zaštite životne sredine Vesna Radovanović, dok je uvod u priču o preciznoj poljoprivredi pružio redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, prof. dr Mićo Oljača, a predstavnici tri kompanije – Vekom Geo, Livona i AI Rawafed Srbija – preneli su svoja praktična iskustva.

Profesor Oljača je objasnio prisutnima značaj robotizacije poljoprivrede: ,,Poljoprivredni roboti ili Agriboti su roboti koji obavljaju poljoprivredne operacije isključivo po površini zemljišta. Jedna od najznačajnijih stvari danas jeste blagovremeno prikupljanje informacija sa polja.’’
Dejan Dragić, master inženjer geodezije i geoinformatike, predstavio je firmu Vekom Geo i njihov rad u oblasti distribucije bespilotnih letelica, satelitskih snimaka i softverske podrške za obradu podataka, a predstavnici Livone su bili dipl.inž.maš.
Iskoristio je priliku da pojasni termin ,,geoprecizna poljoprivreda’’: ,,Kada kažem geoprecizna poljoprivreda, naše mišljenje se zasniva na tome da postoji jedno rešenje, a to je geoportal. On objedinjuje više različitih rešenja i funkcioniše tako što postoji više sistema u njemu: podloge, koje objedinjuju snimke nastale pomoću satelita i bespilotnih letelica, iz čega izlaze izvedeni proizvodi. Pored toga, pomoću senzora prikupljamo podatke i sa samih parcela.’’

Svoj osvrt su ponudili i Mitar Jovanović, direktor prodaje i inž.maš. Aleksandar Ćorić, inženjer prodaje, koji su iskoristili priliku da približe publici načine na koje se Livona bavi sistemima za preciznu poljoprivredu, koji, između ostalog, uključuju softverski sistem, navigaciju i korišćenje bespilotnih letelica.
Prema rečima Jovanovića, ,,suština precizne poljoprivrede jeste da ne gledamo parcelu kao jednu celinu, nego kao delove koji imaju različite zahteve i kriterijume. Kada na taj način tretiramo parcelu, dobijamo totalno drugačije rezultate i veći profit.’’
Na kraju događaja, svoje izlaganje je imao Stanko Oparnica, inženjer za preciznu poljoprivredu iz firme AI Rawafed Srbija, koji je kroz kratku prezentaciju ispričao prisutnima nešto više o svojima iskustvima iz praktične primene sistema i softvera za preciznu poljoprivredu, i to iz ugla klijenta i nekog ko je korisnik usluga na svakodnevnom nivou.
Poput prehtodnih, i ovaj događaj je bio finansijski podržan od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i implementiran od strane ICT Hub-a kao deo projekta ‘Igralište inovacija’.

Foto: Promo

Nastavak na NovaEnergija.net...






Povezane vesti

SVE O PRECIZNOJ POLJOPRIVREDI Veliki potencijal za unapređivanje poljoprivrede leži u digitalizaciji njenih alata

Izvor: Blic, 18.Okt.2018

Centar za razvoj tehnološkog preduzetništva – ICT Hub, nastavio je sa organizacijom AgTech skupova, a u trećem događaju ovog tipa, domaći stručnjaci predstavili su svoje viđenje ovog aktuelnog fenomena.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.