Izvor: RTS, 26.Apr.2021, 06:08

Veliki ponedeljak – danas bi valjalo uraditi nekoliko stvari

Počela je sedma, poslednja nedelja Vaskršnjeg posta. Svi dani u njoj nose naziv Veliki, pa je tako danas Veliki ponedeljak.
Poslednja sedmica Vaskršnjeg posta, Strasna ili Stradalna nedelja uvodi u Tajnu stradanja Gospodnjeg.
U ovoj sedmici vernici bi trebalo da se potrude da oproste jedni drugima sve međusobne grehe i uvrede, jer, uči hrišćanstvo, ako oprostimo drugima i Hristos će oprostiti nama.
Crkvenim tipikom od najstarijih vremena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za ovu nedelju propisan je najstrožiji post, na vodi.
Jedu se samo hleb, so i voće, a Veliki petak i Velika subota potpuno su bez hrane. Ulje i vino dozvoljeni su samo na Veliki četvrtak, jer je toga dana ustanovljena Sveta tajna pričešća.
Svaki dan ove sedmice ima svoju temu - ponedeljak, utorak i sreda posvećeni su sećanju na poslednje besede Isusa Hrista.
Na Veliki četvrtak, sećamo se Tajne večere i Hristovog pranja nogu svetim apostolima, kojim nas Gospod uči najdubljem smirenju. U crkvama vezuju se zvona, umesto kojih se oglašavaju klepala. Već ponegde počinje bojenje jaja. 
Na Veliki petak, dan stradanja sina Božijeg, Crkva se seća brojnih događaja -od izvođenja Isusa Hrista pred sud Pontija Pilata, do polaganja njegovog tela u grob. Ko može, ne jede ništa ceo dan, drugi ne jedu i ne piju do iznošenja plaštanice, odnosno do 3 sata popodne.
Suhojedenje, odnosno samo hleb i voda propisani su i za Veliku subotu, jedinu na vodi posnu subotu u toku godine. Meša se i uskršnjak, obredni kolač ukrašen bojenim jajima.
U nedelju je Vaskrs.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

POČELA JE STRASNA ILI VELIKA NEDELJA: I ko je u postu i ko nije, za zdravlje i napredak OBAVEZNO ispoštujte ove običaje

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Apr.2021

Poslednja sedmica Vaskršnjeg posta, Strasna ili Stradalna nedelja uvodi u Tajnu stradanja Gospodnjeg...Danas je počela Strasna odnosno Velika nedelja, poslednja nedelja Vaskršnjeg posta i svi dani u njoj nose naziv Veliki...Od Cvetne nedelje razlikuje se po tome što ne sme da se čuje pesma niti...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.