Izvor: RTS, 30.Apr.2021, 06:06

Veliki petak, dan kada se Isus Hristos žrtvovao za sve ljude

Danas je Veliki petak, dan kada je Isus Hristos osuđen i razapet na Golgoti, žrtvujući se za sve ljude. Veliki petak najtužniji je dan u hrišćanstvu. Mnogi danas ne jedu ništa, ili samo hleb i vodu.
Na Veliki petak stradao je na krstu Isus iz Nazareta, Bog i čovek.

U pravoslavnim hramovima, na večernjim bogosluženjima na ovaj dan obeležava se vreme smrti i skidanja sa krsta tela Gospodnjeg, kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji simbolično predstavlja Hristov grob, iznosi plaštanica.
Tri puta se, uz zvuke klepala, obilazi oko crkve, što simbolično predstavlja Hristovu sahranu. Plaštanica se potom polaže ispred oltara. Dan se provodi u tihovanju i molitvi.
Zaustavljaju se svi poslovi u kući i polju, najvažniji posao danas je bojenje jaja i to u crvenu boju, simbol prolivene krvi Hristove i novog života koji se rađa iz njegove svesne žrtve.
Prvo crveno jaje naziva se čuvarkuća, čuva se na posebnom mestu da se ne razbije. Pripisuju mu se posebna svojstva - lekovitost, plodotvornost, zaštita od grada i zlih sila...
Ko ne stigne danas, može da oboji jaja i sutra, pre sunca.
Danas se strogo strogo posti, ko može, ne jede ništa, drugi samo suvi hleb i vodu.
Poste čak i oni koji to nisu činili tokom prethodnih dana Velikog posta.
Stariji ljudi kažu: ako na Veliki petak pada kiša, neće biti šljiva, ako je toplo i sunčano očekuje se veliki rod voća.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Veliki petak, najtužniji dan u hrišćanstvu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Apr.2021

Danas je Veliki petak, dan kada je Isus Hristos osuđen i razapet na Golgoti, žrtvujući se za sve ljude. Veliki petak najtužniji je dan u hrišćanstvu. Mnogi danas ne jedu ništa, ili samo hleb i vodu...Na Veliki petak stradao je na krstu Isus iz Nazareta, Bog i čovek...U pravoslavnim hramovima,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Pravoslavni hrišćani obeležavaju Veliki petak, najtužniji dan u hrišćanstvu

Izvor: Danas, 30.Apr.2021

Za hrišćane koji Vaskrs slave po julijanskom kalendaru danas je Veliki petak, dan kada je po verovanju, Isus Hristos umro, raspet na krstu na Golgoti.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.