Velika vojna vežba Vek pobednika - 8.000 vojnika na deset lokacija (FOTO)

Izvor: BKTV News, 10.Nov.2018, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika vojna vežba "Vek pobednika" - 8.000 vojnika na deset lokacija (FOTO)

Završnica združene, višestepene i jednostrane taktičke vežbe sa bojevim gađanjem „Vek pobednika 1918-2018“ održava se danas povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, u čast i slavu srpskih junaka koji su izvojevali velike pobede i slobodu za svoju Srbiju.

Vežbom po temi „Izvršenje protivterorističkih i zadataka bezbednosne zaštite“, održanoj u kasarni „General Jovan Mišković“ u Beogradu, počela je jedna od najvećih vojnih vežbi >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << u prethodnih nekoliko godina.

FOTO: Ministarstvo odbrane

Pripadnici „Kobri” prikazali su u nekoliko zahtevnih segmenata, odlučnost, vrhunsku uvežbanost i angažovanje u realizaciji protivterorističkih i zadataka bezbednosne zaštite, uz vazduhoplovnu podršku. Demonstrirali su i tehnike borenja, savlađivanja vodenih prepreka i situaciono gađanje.

Pred državnim i vojnim rukovodstvom, pripadnici “Kobri” su svojim sposobnostima i obučenošću prikazali zašto su jedna od najelitnijih jedinica u Vojsci Srbije.

FOTO: Ministarstvo odbrane

Prikazu su prisustvovali i generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić.

Predsednik Vučić je posle vežbe istakao da je prikazana vrhunska obučenost, borbenost i energija, kao i ljubav prema svojoj otadžbini.

"Uvek morate da budete potpuno spremni, jer je veoma važno da imamo jednicu kao što su "Kobre" koja može, zajedno sa našom Specijalnom brigadom i sa drugim jedinicama, da obavi najsloženije zadatke u najtežim uslovima. Nadam se da to nikada nećete morati da pokazujete i primenjujete, ali mi moramo da budemo spremni da svoju zemlju zaštitimo, a da ne kažem da odgovorimo drugim izazovima terorizma, na koje takođe vi morate da odgovorite, naglasio je predsednik Vučić, dodajući da spremnost pripadnika "Kobri" mora da bude uvek na najvišem nivou, na čemu će se uvek raditi."

FOTO: Ministarstvo odbrane

Predsednik Vučić je naglasio da pripadnici Vojske Srbije moraju „da se osećaju dobro i sigurno“ i da imaju na raspolaganju sve što im je potrebno.

"Hvala što volite našu Srbiju. Vratićemo ugled našoj vojsci, biće voljena i poštovana, rekao je predsednik Vučić i poručio da će se ovakve vežbe ubuduće priređivati jednom, ili dva puta godišnje i da će biti masovnije."

Vežba je zasnovana na odluci predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vućića, smernicama ministra odbrane Aleksandra Vulina i naređenju načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Milana Mojsilovića.

Odgovoran za planiranje, organizovanje i izvođenje vežbe je komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, a rukovodilac vežbe je brigadni general Vladeta Baltić.

FOTO: Ministarstvo odbrane

U vežbi učestvuje oko 8.000 pripadnika Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 645 borbenih sistema i sredstava i 24 vazduhoplova. Vežba se izvodi po temi „Priprema i upotreba snaga za reagovanje Vojske Srbije“, istovremeno na 10 lokacija - poligonima „Pasuljanske livade“, „Pešter“, „Titel“, „Međa“, „Borovac“ i „Orešac“ i u rejonima Velikog Jastrepca, Zvorničkog jezera, Sremske Mitrovice i u Vojnoj akademiji Beogradu.

FOTO: Ministarstvo odbrane

Najznačajniji borbeni sistemi Kopnene vojske koji učestvuju na vežbi su tenk M84, borbeno vozilo pešadije M80, samohodna haubica 122 mm „Gvozdika“, borbena oklopna vozila POLO M83 i BRDM-2, top haubica 152 mm „Nora“ i višecevni lanseri raketa „Oganj“ i „Plamen-S“, samohodna lansirna oruđa „Strela 10M“ i „Strela1“, borbeno policijsko vozilo M-83, mali „Miloš“, brodovi, remorkeri, čamci, amfibijska vozila, radar „Žirafa“, terenska vozila „Hamer“, „Defender“, inžinjerijska, terenska i druga specijalna vozila.

FOTO: Ministarstvo odbrane

Iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplne odbrane na vežbi će učestvovati MIG-29, „ORAO J22“, „Galeb“, i AN-26, helikopteri „Gama“, MI-8 i MI-17, sistem „KUB“ i radar AN TPS-70.

Biće prikazana i sredstva koja će uskoro biti uvedena u naoružanje Vojske Srbije, borbeno vozilo „Lazar-3“, sistem „PASARS“ i haubica 155mm B52 „Nora“.

Tu su i optoelektronski sklopovi, zaštitna balistička oprema, veliki broj novog i savremenog pešadijskog i streljačkog naoružanja i sredstva naoružanja i opreme iz projekta „1500“ kojima se opremaju pre svih jedinice za specijalnu namenu i zadatke.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije opredelili su se da velikom vojnom vežbom, kakva odavno nije viđena u Srbiji, pokaže svojim građanima da je Vojska Srbije spremna i osposobljena da brani i odbrani svoju Srbiju i svakog našeg građanina. Vežbu će izvesti oficiri, podoficiri i vojnici iste časti i dostojanstva kakvi su bili njihovi uzori iz slavne Srpske vojske.

FOTO: Ministarstvo odbrane

Prikazom dostignutog nivoa operativnih sposobnosti, Vojska Srbije potvrđuje da je snaga spremna da čuva mir, u regionu i Evropi, kao što i danas čuva mir u svetu na brojnim kriznim žarištima, pod okriljem Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Tokom višednevnih pripremnih aktivnosti za završnicu vežbe „Vek pobednika 1918-2018“, vojnici i starešine Vojske Srbije pokazali su izuzetan nivo spremnosti i osposobljenosti. Ali je jako primetna i njihova želja da pokažu svim građanima Srbije sa koliko zadovoljstva oni to rade, vešto i uvežbano, jer to rade upravo zbog bezbednosti svih građana i države Srbije.

FOTO: Ministarstvo odbrane

Vojska Srbije oprema se i priprema upravo da bi se očuvao mir i stabilnostna Balkanu, na kome želimo napredak, bolji život i bolju budućnost za mlade generacije.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vežba „Vek pobednika 1918-2018“

Izvor: Danas, 10.Nov.2018

Završnica združene, višestepene i jednostrane taktičke vežbe sa bojevim gađanjem „Vek pobednika 1918-2018“ održava se danas povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, u čast i slavu srpskih junaka koji su izvojevali velike pobede i slobodu za svoju Srbiju. Članak...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.